U Tokiju predstavljena pokretna džamija za Olimpijske igre 2020.

Yasuharu Inoue, izvršni direktor kompanije Yasu Project, kazao je da tokom igara možda neće biti dovoljno džamija za muslimanske vjernike, što je alarmantan podatak za zemlju koja sebe smatra dijelom međunarodne zajednice
3 komentar(a)
mobilna džamija, Foto: Printscreen (YouTube)
mobilna džamija, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 26.07.2018. 16:09h

U Tokiju je predstavljena mobilna džamija za ljetne Olimpijske igre 2020.

Kompanija za sportska i kulturna dešavanja iz Tokija napravila je džamiju na točkovima, tačnije u velikom plavobijelom kamionu, koja će, kako se nadaju, posjetiocima muslimanske vjere omogućiti da se osjećaju kao kod kuće, prenosi AP.

Yasuharu Inoue, izvršni direktor kompanije Yasu Project, kazao je da tokom igara možda neće biti dovoljno džamija za muslimanske vjernike, što je alarmantan podatak za zemlju koja sebe smatra dijelom međunarodne zajednice. Mobilne džamije koje proizvodi njegova kompanija mogu putovati po različitim olimpijskim borilištima.

“Kao otvorena i gostoljubiva zemlja, želimo podijeliti ideju o 'omotenashiju', japanskom gostoprimstvu, s muslimanima“, kazao je Inoue u nedavno objavljenom intervjuu, navodi ova agencija.

Prva mobilna džamija predstavljena je ranije ove sedmice na fudbalskom stadionu Toyota u Toyota Cityju, koji je ujedno i sjedište istoimenog automobilskog diva, prenosi klix.ba.

Preporučujemo za Vas