Žabljak domaćin naučno-stručnog skupa

Na skupu će učestvovati oko 300 stručnjaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Turske, Rusije, Moldavije i Crne Gore
82 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2017. 13:13h

Od danas pa do četvrtog marta na Žabljaku se održava 22. naučno-stručni skup „Informacione tehnologije-sadašnjost i budućnost“ koji organizuje Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore.

Na skupu će učestvovati oko 300 stručnjaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Turske, Rusije, Moldavije i Crne Gore. Oko 200 stručnjaka uzeće učešće na skupu, koji se organizuje u hotelima “Žabljak” i “Gorske oči”, putem linka.

Cilj Skupa je sveobuhvatno i multidisciplinarno sagledavanje aktuelnosti u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija kroz prezentacije originalnih autorskih radova, projektnih rješenja, aktuelnih tema i inovacija, kaže član programskog i organizacionog odbora prof. dr Božo Krstajić.

"Organizator se trudio da, pored rada na recenziranju i klasifikaciji 75 autorskih radova, odaberu teme plenarnih predavanja, panela okruglih stolova i radionica, uz izbor relevantnih učesnika, kako bi se na konferenciji razmatrali najaktuelniji momenti u razvoju ICT-a. Sa posebnim zadovoljstvom najavljujemo prezentacije istraživanja i inovativnih rješenja prvog BIO-ICT centra izvrsnosti u Crnoj Gori koji je suorganizator i ovogodišnje konferencije. Imajući u vidu značaj i multidisciplinarnu orjentaciju BIO-ICT projekta biće prezentovani patenti, naučni rezultati i stručna rješenja koja su postignuta u okviru Centra. Plenarna predavanja o softverskim tehnologijama, smart rješenjima, nanotehnologijama u oblasti senzora, big data rješenjima su neke od aktuelnih tema koje će biti razmatrane na skupu. Biće upriličen i okrugli sto na temu “ICT obrazovanje – izazovi i perspektive“. Ovogodišnja konferencija je sponzorisana od strane IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) sekcije za Srbiju i Crnu Goru, a studentski dio programa je podržao značajan broj ICT kompanija",kaže Krstajić.

On je dodao da je jedna od značajnijih aktivnosti ranijih i ovog skupa aktivno uključivanje studentske populacije u radu IT konferencije.

"Zajedno sa studentskim asosijacijama fakulteta organizovan je dolazak, boravak i aktivno učešće studenata u aktivnostima koje su upriličene zadnjeg dana skupa. Ove godine će, pored predavanja, biti organizovano studentsko takmičenje u programiranju (HAKATON) i takmičenje u implemetaciji Internet of Things tehnologija (IoTON) u raznim SMART rešenjima. Učešće se očekuje od studenata sva tri univerziteta u Crnoj Gori", kaže Krstajić.

Galerija

Bonus video: