Stijepović: U Kuče uloženo skoro pet miliona eura

On je napomenuo i da je uspješno realizovan projekat sanacije, konzervacije i rekonstrukcije prilazne staze tvrđave Medun u ukupnoj vrijednosti od 53.550 eura
68 pregleda 1 komentar(a)
Slavoljub Stijepović Medun, Foto: PG Biro
Slavoljub Stijepović Medun, Foto: PG Biro
Ažurirano: 24.05.2018. 15:11h

Na područje Kuča je, u protekle četiri godine, uloženo skoro pet miliona eura, saopštio je gradonačelnik Slavoljub Stijepović prilikom obilaska završetka radova na rekonstrukciji prilazne staze tvrđavi Medun.

Među realizovane projekte su navedeni oni koje je Glavni grad finansirao i realizovao samostalno i uz pomoć brojnih partnera, između ostalog rekonstrukcija puteva, regulisanje komunalnih problema, adaptiranje biciklističkih staza.

„Radi se o jednom sveobuhvatom pristupu problemima Kuča, što dokazuju i navedene investicije, odnosno ulaganja od skoro pet miliona eura samo u ovaj dio grada, a sve u skladu sa strategijom ravnomjernog razvoja Podgorice”, izjavio je Stijepović.

On je napomenuo i da je uspješno realizovan projekat sanacije, konzervacije i rekonstrukcije prilazne staze tvrđave Medun u ukupnoj vrijednosti od 53.550 eura.

Konzervator i restaurator Magdalena Radulović kazala je da je pomenuta staza bila u tako lošem stanju da je praktično bila neupotrebljiva za posjetioce.

Radovi na stazi nisu jedini koji su sprovođeni na Medunu. Radulović je istakla da je obnovljen jedan veliki dio, oko 60 odsto perimetra tvrđave u gornjem gradu, a da predstoji sjeverni dio i glavna kula.

“Krajnji cilj je da pokušamo da uradimo rekonstrukciju tvrđave. Još nam predstoji dosta aktivnosti na tome i jedan od ovogodišnjih projekata je konzervatorski projekat sanacija staze koja je bila u tako lošem stanju da je maltene bila neupotrebljiva za posjetioce kojih imamo svakodnevno jer osim starog ilirskog grada koji u sebi sadrži kulturno nasleđe više nacija, više naroda, više konfesija gornji grad ima brojne sadržaje – zidna platna, bedeme kao ostatke iz ranog srednjeg vijeka, zatim iz doba turske dominacije, tako da ovi vidljivi ostaci uglavnom potiču iz srednjeg vijeka”, pojasnila je Radulović.

Bonus video: