Riješena misterija: Naučnici otkrili porijeklo čarobnih krugova u Namibiji

Naučnici sada vjeruju da su konačno razotkrili šta je uzrok neobičnih krugova u pustinji Namibije
305 pregleda 2 komentar(a)
krugovi, pustinja Namib, Foto: Shutterstock
krugovi, pustinja Namib, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.01.2017. 08:15h

Nakon brojnih teorija o postojanju magičnih krugova u pustinji Namib, naučnici sada vjeruju da su definitivno pronašli uzrok krugova poređanih u obliku saća, koji čine da predio liči na površinu Mjeseca.

Čarobni krugovi se smatraju jednom od najvećih prirodnih misterija, s brojnim teorijama zavjere kako iza njih stoji uticaj vanzemaljaca ili bogova.

Ovi krugovi su poređani u obliku saća, prečnika su 2-12 metara i protežu se pustinjom između Angole i Južnoafričke republike pretvarajući pejzaž u površinu poput Mjeseca.

Istraživači smatraju da su ovi obrasci u vegetaciji pustinje stvoreni uslijed kombinacije ponašanja biljaka i insekata, piše u časopisu Nature.

Naučnici sa Univerziteta Prinston imali su dvije vodeće teorije za ove čarobne krugove.

Prva teorija ukazuje da su biljke oko magičnih krugova pomogle svojim komšijama, ali u borbi sa udaljenim pojedincima za vodu i druge oskudne hranljive sastojke, poput nadvlačenja konopca, piše Daily Mail.

Ovo natezanje je uzrokovalo pejzaž u prestenovima duboko ukorenjenih biljaka koje su u stanju da isuše vodu iz glavnog rezervoara.

Druga teorija sugeriše da su krugovi napravili termiti, mravi ili glodari. Prema teoriji o termitima, vrsta koja se zove Psammotermes allocerus je proizvela krugove uništavanjem biljaka oko njih.

Ove dvije teorije nisu dovoljno jasne da bi objasnile krugove, te je Korina Tarnita zajedno sa svojim kolegama sa Univerziteta Prinston kombinovala obje teorije u kompjuterskoj simulaciji.

Ovaj eksperiment je pokazao da je umjesto u jednoj ili drugoj, ključ u kombinaciji između takmičenja podzemnih kolonija insekata iste vrste i nadvlačenja konopca između biljaka, koji može da objasni postojanje samoorganizovanih obrazaca vegetacije.

Naučnici vjeruju da su termiti stvorili veće, a biljke manje čarobne krugove.

Kružna formacija je rezultat udaljavanja termita koliko je god moguće od gnezda svoje vlastite kolonije bez zadiranja u protivničku koloniju.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: