Ogromna santa leda odvojiće se od Antarktika

Proteklih godina došlo je do pucanja nekoliko ledenih grebena u sjevernim djelovima Antarktika, uključujući Larsen B koji je nestao 2002. godine
61 pregleda 9 komentar(a)
Larsen C, Foto: Reuters
Larsen C, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2017. 14:48h

Ogromna santa leda, velika kao američka savezna država Delaver ili karipska država Trinidad i Tobago, odvojiće se od Antarktika, saopštili su naučnici.

Pukotina na ledenom grebenu Larsenu C, koja se proteklih godina postepeno širila, prošlog mjeseca se dramatično povećala, za 18 kilometara, prenosi agencija Rojters.

Sada je dugačka više od 80 kilometara i da bi se santa leda potpuno odvojila ostalo je još samo 20 kilometara, upozoravaju naučnici.

"Ledeni greben Larsen C ostaće bez više od 5.000 kilometara kvadratnih ako pukotina nastavi da se širi", naveli su naučnici sa univerziteta Svonsi u Velsu.

Santa leda će "iz temelja promijeniti izgled Antarktika" i nakon nje moglo bi da dođe do daljeg pucanja grebena Larsena C.

Ledeni grebeni su područja na krajevima lednjaka, plutaju na moru i debeli su po nekoliko stotina metara. Naučnici strahuju da bi njihovo odvajanje od zaleđenog kontinenta moglo da ubrza klizanje lednjaka prema moru s obzirom na globalno otopljavanje, što bi u konačnom rezultiralo porastom nivoa svjetskih mora, navodi Rojters.

Proteklih godina došlo je do pucanja nekoliko ledenih grebena u sjevernim djelovima Antarktika, uključujući Larsen B koji je nestao 2002. godine.

Bonus video: