Pet najkraćih vladavina u istoriji

Bilo da im je glave došla bolest, pobuna, ubistvo ili je sve ostalo pod velom misterije, predstavljamo vam 5 najnesrećnijih vladara u istoriji
96 pregleda 4 komentar(a)
Napoleon II, Foto: Thasiloron - DeviantArt
Napoleon II, Foto: Thasiloron - DeviantArt
Ažurirano: 28.12.2016. 20:50h

Da je na vrhu teško dokazali su mnogi monarsi, kraljice i nesrećni imperatori čija je vladavina bila toliko kratka da ih je istorija upamitla samo kao usputne bilješke.

Bilo da im je glave došla bolest, pobuna, ubistvo ili je sve ostalo pod velom misterije, predstavljamo vam 5 najnesrećnijih vladara u istoriji.

1. Papa koji je najkraće vladao

Papa Urban VII nije vladao ni pune dvije nedjelje. Umro je samo 13 dana nakon što je proglašen za papu, što ga čini Hristovim vikarom sa najkraćim radnim stažom. Kada je papa Sikst V umro 1590. konklava je izabrala novog papu, Urbana VII. Narod je imao velika očekivanja od novoizabranog poglavara crkve - i zaista, u prvih nekoliko dana sve je obećavalo da će vladavina Urbana VII biti period prosperiteta, prvenstveno za stanovnike Rima. Nažalost, ubrzo se razbolio i nakon samo nakon nekoliko dana umro.

2. Kralj koji je najkraće bio na vlasti

Nagradu za kralja sa najkraćom vladavinom dobija Luis-Antoan, koji je na prijestolu naslijedio francuskog kralja Čarlsa X. Vladao je čitavih 20 minuta, prije nego što je, poput njegovog prethodnika i sam abdicirao.

3. Kraljica sa najkraćom vladavinom

Kada je bolešljivi i slabašni sin Henrija VIII, Edvard VI, umro mlad, mnogi uticajni protestanti plašili su se da će kruna otići njegovoj polusestri, katolikinji, Meri (u istoriji poznatijoj kao Krvava Meri). Edvard VI došao je na prijesto sa samo devet godina, a uticajni dvorjanin Džon Dadli, vojvoda od Nortamberlanda, veoma brzo proglasio se za regenta maloljetnog kralja. Plašeći se da će izgubiti kontrolu nad krunom, Dadli je kovao zavjeru koja je trebalo da omogući da prijesto preuzme gospa Džejn Grej, Edvardova rođaka. Da bi osigurao svoje mjesto na dvoru, Dadli je primorao Džejn da se uda za njegovog sina. Nažalost, Džejn Grej nije imala podršku naroda i nakon samo devet dana vladavine, na čelu velike vojkse, Meri je nasilnim putem preuzela vlast. Mnogi istoričari smatraju da je Meri htjela da poštedi svoju mlađu rođaku, ali je njen nepromišljeni otac uzeo pogrešnu stranu, priključivši se pobuni protiv aktuelne vlasti, time presudivši sopstvenom djetetu. Džejn je postala preveliki rizik i 12. februara 1554. ubijena je u London taueru.

4. Predsjednik sa najkraćim mandatom

Vilijam Henri Harison, deveti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, preminuo je nakon samo jednog mjeseca obavljanja ove funkcije. Kada je 1841. u šezdeset osmoj godini života, došao na vlast, bio je najstariji dotadašnji predsjednik, i tu titulu je zadržao sve do Ronalda Regana koji je ovu funkciju preuzeo sa nepunih godinu dana više. Harison je insistirao da inauguracioni govor (najduži u dosadašnjoj istoriji SAD-a) bude održan uprkos nevjerovatno niskoj temepraturi, dok je sam odbio da se utopli kapom ili kaputom. Istoričari vjeruju da je tom prilikom zaradio upalu pluća, i nakon samo mjesec dana podlegao je bolesti. Druga teorija, skorijeg porijekla, nalaže da je ovaj predsjednik umro od posljedice trovanja kanalizacionom vodom koja je zagadila pijaću u Bijeloj kući.

5. Imperator najkraćeg vijeka

Iako je ova kategorija prepuna samoproklamovanih careva koji su vladali veoma kratko, najočigledniji izbor predstavlja Napoleon II. Proglašen je za cara sa nepune četiri godine, nakon poraza i abdikacije njegovog oca, Napoleona, poslije bitke kod Vaterloa 1815. godine. Na njegovu nesreću, nikako nije uspio da nastavi stopama svog oca, vladajući u egzilu, u Austriji, nepunih 16 dana, nakon kojih je monarhija u Francuskoj, makar i privremeno, bila obnovljena dolaskom Luja XVIII na vlast. Napoleon II je boravio u Austriji do kraja svog kratkog života, gdje je i umro od tuberkuloze u 21. godini.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: