Gdje griješimo kad peremo auto?

Prilikom pranja automobila uobičajeno je da se koristi običan sunđer, ali samo za jedno pranje
493 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2014. 13:46h

Iako djeluje prilično jednostavno, održavanje spoljašnjosti i unutrašnjosti automobila traži iskustvo, jer greške su prilično česte. Sunđer i šampon ne rješavaju sve, a i puka želja da se nešto očisti neće uvijek dati pravi rezultat. Na primjer, kada ustanovite da ste ručnim pranjem sunđerom i šamponom, nekim čudom, izgrebali lak, ili da ste nakon pranja motora primijetili da kompjuter ne radi kako treba.

Nemojte da eksperimentišete, već pažljivo birajte čime ćete brisati plastiku, a čime stakla ili gumu. Evo gdje griješimo, ali i kako to da ispravimo.

1. Korišćeni sunđer

Prilikom pranja automobila uobičajeno je da se koristi običan sunđer, ali samo za jedno pranje.

Naime, kada koristite već upotrijebljeni sunđer u kojem se nalaze čestice nečistoća od prošlog pranja, vrlo lako se može desiti da ribanjem izgrebete farbu. Isto to će se desiti ako uporne mrlje perete sunđerom za suđe.

Zato je preporuka da uvijek koristite novi sunđer, makar i najjeftiniji, jer iz starog nikada nećete uspeti da isperete sve čestice prljavštine i drugih nečistoća. Umjesto sunđera može da posluži i meka krpa.

2. Nestručno voskiranje

Tretman voskiranja zahtijeva iskustvo i znanje, jer se greške začas naprave. Zato, ako nikada nijeste voskirali vozilo, raspitajte se kod prijatelja ili poznanika sa iskustvom da vam pokažu i pomognu.

Problem nastaje zbog toga što se možete da oštetite lak ukoliko polirate ili voskirate prljave površine, ili ako je automobil izložen direktnim sunčevim zracima. Ovaj proces traje i po nekoliko sati, pa treba voditi računa.

Poliranje i voskiranje obavlja se isključivo na čistom vozilu, u hladu, i to parcijalno kako bi se izbjeglo sušenje ovih pasti na vozilu. Uvijek voskirajte prema uputstvu jer se ne koriste sve paste i voskovi na isti način, pa tako nema ni uopštenog savjeta.

3. Ptičji “potpis”

Ako ne želite trajne “ožiljke” na limariji, odmah morate da očistite ptičji izmet ili mrtve insekte.

Kada se ne uklone na vrijeme, oni će najvjerovatnije oštetiti farbu, a u najboljem slučaju će da ostanu svijetle mrlje na laku. U težim slučajevima, kada predugo ostanu na vozilu, čak i lak može da se oljušti.

Čim ugledate neku od pomenutih mrlja, odmah je uklonite vlažnom krpom ili običnom maramicom. Ako čišćenje odložite za kasnije, osim što ćete se namučiti pri skidanju mrlja, moraćete da pribjegnete skupim hemijskim sredstvima.

4. Pranje motora

Sve više vozača koristi kompresor (voda pod pritiskom) za pranje vozila, bilo da je riječ o pranju na pumpi ili u perionici.

Međutim, ne treba se upuštati u pranje prostora motora, jer voda može da ošteti električne instalacije i kompjuter. Takođe, u toku pranja vozila, ne usmjeravajte kompresor direktno kroz rešetku hladnjaka, već perite pod uglom, tako da voda ne ugrožava osjetljive ćelije hladnjaka.

Ako već morate da operete motor, učinite to u specijalizovanom servisu ili nabavite poseban antikorozivni sprej za čišćenje motora. Prije pranja motora uvijek zaštitite električne instalacije i sklopove nekim nepromočivim materijalom, a prašinu i lišće usisajte.

5. Ogrebotine

Ogrebali ste malo branik ili neki drugi dio karoserije, i mislite da to nije nešto što traži brzu reakciju. Nakon nekog vremena ćete ustanoviti da se problem raširio, a ako je u pitanju limeni dio, doći će i do razvoja korozije. Ogrebotine i oštećenja farbe morate da sanirate što prije. Sitnije ogrebotine ispolirajte, a one veće sanirajte kod lakirera.

Galerija

Bonus video: