Djeca do tri godine moraju da se voze okrenuta unazad

Djeca nijesu umanjene verzije odraslih, što znači da im treba poseban tretman kada se prevoze u automobilu, kažu specijalisti Volvoa.
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2014. 15:56h

Volvo ove godine obilježava pedeset godina otkad je prvi na svijetu izradio dječje sjedište za automobil, što je značajno uticalo na bezbjednost mališana, koji su u saobraćajnim nezgodama zbog krhke građe bili izuzetno ranjivi. Stručnjaci švedske kompanije su zato više nego kompetentni kad je riječ o savjetima za roditelje kad je u pitanju ovaj aspekt bezbjednosti.“Djeca nijesu umanjene verzije odraslih, što znači da im treba poseban tretman kada se prevoze u automobilu”, kaže profesor Lota Jakobson, tehnički specijalista u Centru za bezbjednost Volvoa.“Osnovni princip ostaje isti kao prije pedeset godina. Djeca do 3-4 godine starosti moraju da putuju okrenuti unazad. Nakon toga potrebno je koristiti posebna sjedišta ili jastuke koji će osigurati da pojas bude propisno postavljen preko dječjih kukova i grudi”, kaže Jakobson.

Inače, Volvo je prvi prototip dječjeg sjedišta 1964. godine testirao u modelu PV544, da bi komercijalna verzija izašla na tržište 1967. Prvo dječje sjedište dostupno klijentima napravljeno je tako što je sjedište suvozača bilo okrenuto unazad i opremljeno dodatnim naslonom i kaiševima koji su dijete držali na mjestu. Bio je to opcioni dodatak za tek predstavljeni volvo amazon. Uslijedilo je prvo klasično dječje sjedište okrenuto unazad (1972), čiji je zadatak da pruži podršku vratu i raspe silu frontalnog udara na veći dio tijela, a da manje opterećuje nejaki vrat malog djeteta. Volvo je kasnije uveo još neke inovacije, kao što su jastučići kojima se djeca do 140 m visine prilagođavaju sigurnosnim pojasevima u automobilu.

Galerija

Bonus video: