Vozači alergični na polen češće da mijenjaju filter klime

Ako češće mijenjate filter u kabini i pridržavate se preporuka kao što je ona da držite zatvorene prozore, olakšaćete simptome i povećati bezbjednost u saobraćaju.
144 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2014. 09:45h

Sezona polena je u jeku, a oni koji su alergični na cvjetni prah ovih dana više nego ikad pate od simptoma vezanih za ovu boljku.Tipični simptomi kao što su suzne oči, kijanje, zapušen nos i curenje iz nosa ne samo što su izuzetno neprijatni, već mogu da budu i opasni kada upravljate motornim vozilom, kažu stručnjaci, jer mogu da dovedu do privremenog gubitka kontrole nad automobilom.Naravno, jasno je da kada vam je vid zamagljen, ili vas uhvati napad kijanja u seriji, šanse da dođe do incidenta značajno rastu.Evo kako da smanjite rizik od eventualne nezgode.Vozači koji su alergični na polen bi trebalo da uključe klima uređaj u vozilu i zatvore prozore. Naravno, pritom je od velikog značaja filter polena (filter klime), koji bi trebalo da mijenjate redovno.Štaviše, oni koji pate od alergije bi trebalo da mijenjaju ovaj filter dvostruko češće nego što je to predviđeno u servisnom uputstvu, što znači da kod većine modela automobila to treba da čine jednom u pola godine. Čist filter će da zadrži na sebi više polena i tako će bolje da zaštiti vozača i putnike. Vrlo važno je i da se unutrašnjost automobila redovno čisti. Preporuka je da češće usisavate sjedišta i tepihe.Medicinski preparati koji se koriste radi ublažavanja simptoma i smanjivanja iritacije takođe mogu da utiču na sposobnost vožnje. Takozvani antihistamini u njima u nekim slučajevima mogu da stvore osjećaj umora, pa se tako smanjuje moć koncentracije. Da bi se spriječio ovaj efekat premora, doktori savjetuju da vozači ove medikamente uzimaju uveče, ako je to moguće. Na ovaj način se propratni efekti terapije neće manifestovati u jutarnjim i popodnevnim časovima kada se obično upravlja vozilom.

Filter možete da zamijenite i samiZamjena filtera polena kod velikog broja modela automobila je posao koji možete i sami da obavite.Najvažnije je utvrditi lokaciju filtera. On je dio sistema ventilacije i grijanja, pa je uvijek smješten iza komandne table vozila. Vrlo često se nalazi ispod vjetrobranskog stakla, iza prostora motora, a kod nekih modela je smješten u putničkoj kabini u predjelu ispod komandne table.Ako se filteru prilazi sa spoljašnje strane, to jest ako se on nalazi ispod plastike u podnožju vjetrobrana, tada ga je najlakše zamijeniti.Prvo očistite plastiku koja ga prekriva od lišća i prljavštine, zatim je pažljivo uklonite. Kada uočite kućište filtera, otpustite sigurnosne kopče, izvadite stari filter i stavite novi, ali prije toga se za svaki slučaj uvjerite da su istih dimenzija.Stavite novi filter u ležište i vratite kopče. Neki filteri na sebi imaju strelice koje označavaju smjer protoka vazduha. Naravno vazduh treba da ulazi u kabinu. Nakon toga vratite na mjesto i ostale kompnente. Kada je filter smješten u kabini, sipod komandne table, ponekad treba da skidate i neke druge djelove da bi došli do njega, pa ako nijeste vični, prepustite to specijalistima.

Galerija