Uklonite tragove zime sa automobila

Iako je za nama blaga zima, vašem ljubimcu je potrebno temeljno čišćenje i dotjerivanje.
51 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2014. 10:24h

Blaga zima koja je za nama ne znači da automobilu nije potreban proljećnji tretman. Sigurno ste makar par puta prošli putem koji je bio posut solju ili rizlom, boravili na temperaturama ispod nule, i putem cipela i kišobrana unijeli dovoljno vlage i prljavštine u putničku kabinu da je vašem ljubimcu potrebno generalno spremanje.

Stručnjaci njemačkog instituta za tehničku kontrolu preporučuju temeljno pranje koje osim karoserije i poda vozila obuhvata sve zavučene djelove gdje je so i prljavština mogla da dospije.

Kada sami perete automobil pomoću vode pod pritiskom, držite mlaznicu na bezbjednom rastojanju od vozila, nikako manjem od 25 cm, da bi izbjegli oštećenja laka. Pranje motora ostavite specijalizovanim perionicama, da ne bi izazvali kvar na osjetljivim i skupim elektronskim komponentama. Nakon pranja vodom pod pritiskom, preporučljivo je ručno pranje sunđerom ili mekom krpom, natopljenom mlakom vodom i šamponom.

“Posebno obratite pažnju na okvire vrata i nepristupačne djelove karoserije, a krpu redovno ispirajte, da prljavština ne bi izgrebala lak vozila”, preporučuju eksperti kompanije Sonax, poznatog proizvođača preparata za njegu automobila, koji u svojoj ponudi, prema testiranju Autobilda, ima najkvalitetniji proizvod iz ove oblasti - Xtreme Active Shampoo 2 in 1. Samo 20-30 ml ovog koncentrovanog šampona na 10 litara vode je dovoljno da se prljavština sa vozila skine brzo, temeljno i bez posljedica. Za upornije mrlje, kao što su izmet ptica ili ostaci insekata, treba koristiti nerazrijeđeno sredstvo.

Nakon pranja ćete primijetiti i najmanje ogrebotine na vozilu, a ako su kamenčići od vozila ispred udarali u lim, uskoro će uslijediti korozija. Ozbiljnija oštećenja treba tretirati kod lakirera, a može da pomogne i specijalni marker koji popunjava veće ogrebotine. Ako su one pliće, idealno bi bilo ispolirati automobil, koji nakon toga može da izgleda kao nov. Kedere bi bilo dobro namazati specijalnim sredstvom koje će ih zaštititi, i vratiti fleksibilnost i dobar izgled.

Unutrašnjosti treba posvetiti posebnu pažnju. Prije svega, uklonite iz vozila nepotreban teret, kao što su lanci za snijeg, boce sa antifrizom ili alat za čišćenje snijega koji ste ove zime možda i uzalud teglili.

Najviše prljavštine i soli se skuplja na patosnicama i tepisima oko njih, pa ih dobro usisajte i očistite blago navlaženom četkom ili sunđerom. Ako želite najbolji mogući rezultat, za tapacire i tepihe uzmite posebno sredstvo za čišćenje. Komandnu tablu i ostale plastične površine očistite mlakom vodom u kojoj je rastvoreno malo blagog šampona, a nakon toga po želji možete da sve plastične površine pređete specijalnim sredstvom koje će ih zaštititi i učiniti da izgledaju kao nove.

Nakon tretmana, ostavite vrata otvorena dovoljno dugo da se enterijer osuši, da bi izbjegli pojavu neprijatnih mirisa i nastanak gljivica. Ako je tepih previše vlažan, između njega i patosnica stavite stare novine koje će je apsorbovati. Iz istog razloga u kabini možete da istavite malo soli da prenoći.

Pažljivo sa aluminijumskim točkovima

Ako ste tokom zime koristili aluminijumske točkove, njima posvetite posebnu pažnju. Na njima postoje djelovi gdje se prljavština i so zadržavaju, pa ih dobro pregledajte. Dobro bi bilo da nakon pranja alu felge tretirate sa specijalnim sredstvima za čišćenje i zaštitu.

Budite oprezni sa izborom preparata koje koristite za ovo, jer suviše agresivni proizvodi mogu da nagrizu ili oštete metal ili šrafove. Prema testu Autobilda, najkvalitetnije sredstvo je Sonax Xtreme Rim Cleaner. Do zabačenih mjesta možete da doprete nekom četkicom.

Galerija

Bonus video: