Folksvagen Golf: Mladić od 40 godina

Folksvagen proslavlja 40 godina svog najuspješnijeg modela, koji je od 1974. prodat u više od 30 miliona primjeraka.
237 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2014. 10:03h

Folksvagen proslavlja 40. rođendan najuspješnijeg evropskog automobila svih vremena - Golfa. Najpopularniji auto na Starom kontinentu je do sada prodat u preko 30 miliona komada, a od prve do najnovije sedme generacije, uvijek je važio za simbol tehnološkog napretka.Bilo da se radi o turbomotorima, direktnom ubrizgavanju, električnom ili plug-in hibridnom pogonu, ABS-u, 4x4 pogonu, automatskom klima uređaju, LED farovima, samostalnom kočenju u gradu – Golf je uvijek bio pionir značajnih tehnologija i trendova.

Golf I

Prvi primjerci Golfa sišli su sa proizvodne trake fabrike u Volfsburgu 29. marta 1974. godine. Umjesto tradicionalne koncepcije pozadi smještenog motora i zadnjeg pogona koji su dominirali u to vrijeme, počela je nova era: kod Golfa je motor ugrađen poprečno naprijed, a pogon je bio na prednje točkove.Kao nasljednik legendarne Bube, Golf je nosio teret ogromnih očekivanja da će uspješno zamijeniti automobil koji je do tada prodat u 21,5 miliona primjeraka. Golf I, koji je dizajnirao Đurđeto Đuđaro, uspio je u tome: moderan i pouzdan koncept, izuzetna ekonomičnost i privlačan dizajn, osvojili su kupce do te mjere da je već do oktobra 1976. isporučeno milion primjeraka.Te godine su lansirani i prvi Golf GTI, prvi visokoperformansni model u klasi, kao i dizel model Golf D. Prvi turbodizelaš Golf GTD stigao je 1982. Ova dva modela su označila prodor dizel tehnologije u svijet kompaktnih automobila. Golf kabriolet, predstavljen 1979, bio je u to vrijeme najprodavaniji kabriolet na svijetu.

Golf II

Od avgusta 1983, putnici nijesu više morali da sjede tako blizu jedan drugom, jer je VW bolje iskoristio prostor kod druge generacije Golfa. Golf II je donio katalizator (1984), sistem protiv blokade točkova pri kočenju (ABS, 1986) i servo volan u nižu srednju klasu.

Golf III

Lansiranjem Golfa III u avgustu 1991, Folksvagen je otpočeo novu eru bezbjednosti. “Trojka” je bila prvi Golf sa vazdušnim jastucima, a imala jei školjku koja je bila znatno otpornija na sudare. Kod nje je prvi put ubačen i šestocilindarski motor (VR6), tempomat, katalizator za dizel motore i prvi dizel motor sa direktnim ubrizgavanjem (TDI, 1993). ABS je postao serijska oprema na svim Golf modelima 1996. Folksvagen je 1993. predstavio i novi kabriolet zasnovan na Golfu III, novi model sa pogonom na sve točkove (syncro II) i prvu karavansku verziju (Golf Variant).

Golf IV

Rađen pod palicom Hartmuta Varkusa, tadašnjeg šefa dizajna Folksvagen grupe, Golf IV je donio još precizniji i čistiji stil. Kod njega je bezbjednost i dalje bila u prvom planu, pa je sistem kontrole stabilnosti ESC uveden 1998. Te godine je predstavljen i prvi 4x4 model sa Haldex kvačilom – Golf 4MOTION. Prvi motor sa direktnim ubrizgavanjem (FSI) i bočni vazdušni jastuci ubačeni su 2002, kada je debitovao i R32, Golf koji je razvijao 250 km/h. Kod njega je prvi put ugrađen i mjenjač sa duplim kvačilom DSG.

Golf V

Kada je 2003. stigao na tržište, bio je ovo Golf kod koga je nivo udobnosti, bezbjednosti i dinamike podignut na takav nivo da ga konkurencija nije mogla pratiti. Bio je dostupan sa čak osam vazdušnih jastuka, a dobio je i novo nezavisno oslanjanje na zadnjim točkovima, sedmostepeni DSG, biksenonske farove, panoramski pokretni krov, i prvi tvincharger, kombinaciju turbine i superpunjača koji je 2006. godine primijenjen kod TSI motora. Iste godine je debitovala i MPV varijanta Golf Plus, a naredne CrossGolf, novi Variant i štedljivi Golf BlueMotion (4,5 l/100 km).

Golf VI

Iako “šesticu” mnogi smatraju samo redizajnom prethodne generacije, ona je od lansiranja 2008. godine do 2012. prodata u 2,85 miliona komada. Benzinski i dizel motori su poboljšani i u oblasti performansi i što se tiče potrošnje, a uvedeni su i novi sistemi pomoći kao što je automatska regulacija snopa farova i pomoć pri parkiranju Park Assist.

Golf VIIPrava tehnološka revolucija stigla je 4. septembra 2012, kada je Folksvagen predstavio sedmu generaciju Golfa. Zahvaljujući novoj platformi, težina je smanjena za 100 kg, a samim tim i potrošnja goriva (kod nekih modela i 23 odsto).

Pored toga, Folksvagen je opremio Golf VII čitavom armadom novih sistema pomoći, od kojih su neki dio serijske opreme. Ove godine predstavljena je i električna verzija e-Golf, kao i hibrid Golf GTE.Golf je postao i najuspješniji model Folksvagena. U ljeto 2013. proizveden je jubilarni 30-milioniti primjerak.

Galerija

Bonus video: