Test ljetnjih guma 225/45 R17

Auto klub evropa je u saradnji sa njemačkom organizacijom za kontrolu kvaliteta GTU ocjenjivao 11 pneumatika, a svi su se pokazali više nego dobrim.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 13:30h

Obaveza korišćenja zimskih pneumatika, koja ove godine nije baš opravdala svoje postojanje, završava se krajem ove sedmice. Neki vozači će se vratiti na ljetnje gume koje su demontirali u novembru, a neki će se odlučiti za kupovinu novih.Ako vaš ljubimac koristi gume dimenzija 225/45 R17, možete biti mirni kad je u pitanju nova “obuća”. To makar važi za 11 ljetnjih pneumatika ovih dimenzija koje je testirao Auto Klub Evropa (ACE) u saradnji sa njemačkom organizacijom za tehničku kontrolu GTU. Sedam guma je dobilo ocjenu preporučljiva, a četiri pneumatika su “vrlo preporučljivi”.

Gume su ocjenjivane u kategorijama ponašanja na suvom i mokrom kolovozu, kao i u područjima ekološke prihvatljivosti i ekonomičnosti. Gotovo sve gume su se pokazale izuzetno dobrim čak i na mokrom kolovozu.

Pobjednik testa je Kontinentalova guma ContiSportContact 5 (na fotografiji), koja je dobila 143 od maksimalno mogućih 190 bodova. Ova guma je istovremeno i najskuplja – kod zastupnika Kontinentala za naše tržište, cijena po komadu je 141 euro. Međutim, i sa druge strane cjenovne skale možete da nađete solidnu gumu. Tako Barum 3 HM po komadu košta 92 eura.

Galerija

Bonus video: