I gume na automobilu treba održavati

Nepropisno napumpani pneumatici su uzrok mnogobrojnih neželjenih posljedica
201 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2014. 08:05h

Moderne gume imaju konstrukciju koja može da izdrži brzine i do 300 km/h, ali ona im ništa ne znači ako u njima ne postoji pravilna količina vazduha.

Ako ne vodite računa o pritisku u pneumaticima, računajte na mnoge neželjene posljedice.

"Kod ispumpanih guma najopasnije je to što dolazi do njihovog pregrijavanja, koje može da dovode do iznenadnog pucanja prilikom čega vozač može da izgubi kontrolu", kaže Aleksandar Vujačić, direktor firme "Vujačić", u okviru koje posluje vulkanizerski servis. "Zbog ubrzanog trošenja sa spoljašnjih strana ispumpana guma će slabije ležati u krivinama i uticaće nepovoljno na potrošnju goriva."

"Kod previše napumpanih guma prvo što vozač osjeti to je smanjenje komfora u vožnji. One su manje otporne na bušenje, na pucanje prilikom udara, na sječenje prilikom nailaska na prepreku"

"Kod previše napumpanih guma prvo što vozač osjeti to je smanjenje komfora u vožnji. One su manje otporne na bušenje, na pucanje prilikom udara, na sječenje prilikom nailaska na prepreku", kaže Vujačić.

Guma je propisno napumpana kada je čitavom gaznom površinom oslonjena na put. U takvim uslovima opterećenje se raspoređuje ravnomjerno i vijek trajanja gume je tada najduži.

Iako su pneumatici vašeg vozila u potpuno ispravnom stanju, pritisak u njima vremenom opada.

Statistika kaže da pod normalnim okolnostima pneumatik može da izgubi do 0,7 bara u roku od mjesec, a istu količinu pritiska guma može da dobije ili izgubi sa svakim porastom ili padom temperature od 5,5 stepeni.

Pritisak je potrebno provjeriti bar jednom u 30 dana, jer i gumu treba održavati, savjetuje Vujačić.

Bonus video: