Veće znači bolje: Suzuki SX4 S-kros

Vožnjom u okviru ograničenja ćete na otvorenom putu moći da spustite potrošnju na 5 litara, i da računate na prosjek od oko 6,5 litara
203 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2013. 11:06h

Potjeru za nisan kaškaijem Suzuki možda ne nastavlja u velikom stilu u bukvalnom smislu te riječi, ali svakako to radi vrlo taktično i efikasno. Nakon modela SX4 koji je dostigao veliku popularnost, ali ipak veličinom nije mogao u potpunosti da se ravna sa Nisanovim čudom od krosovera, proizvođač iz Hamamacua u igru ubacuje auto većih dimenzija.

Druga generacija, nazvana SX4 S-kros, osim prvog dijela imena, nema ništa zajedničko sa prethodnikom. Sada je to pravi takmac u C segmentu, koji su napravili isti oni inženjeri odgovorni za fenomenalni gradski automobil svift.

S-kros je dug 4,3 metra, gotovo isto kao aktuelni kaškai, a i međuosovinski razmak je u odnosu na prethodni SX4 porastao za punih 10 cm, na tačno 260 cm, što je u rangu klase.

Isprobavši nekoliko dana novi Suzukijev krosover, na prvom mjestu nam je bilo da nađemo odgovor na pitanje da li u slučaju S-krosa, veći znači i bolji?

Negativni kontekst u kome smo pomenuli stil, ne znači da je auto ružan, daleko od toga. Skladne proporcije, jednodjelna maska sa velikim farovima sa strane, prednji dio koji je sličan starom, ali dosta bogatiji i agresivniji, uz širok stav čine S-kros sasvim privlačnim prizorom, posebno kada na to dodate atraktivne 17-inčne točkove i panoramski krov testnog vozila. Opaska je inače bila upućena stilistima koji su se toliko bavili Nisanovim modelom, da su zamalo nacrtali istu pozadinu.

Pod ovom praktičnom karoserijom, S-kros je dosta konvencionalno koncipiran. Prednje odlanjanje je izvedeno po Mekferson principu, a zadnje pomoću torzione osovine.

Kad je riječ o prostoru i funkcionalnosti, S-krosu ne možete ništa prigovoriti. Dok je izuzetan komfor na prednjim sjedištima očekivan, lijepo je znati da i pozadi možete da smjestite odraslog čovjeka od 1.85 cm visine, a da vam on zbog toga ne zamjeri. Istina, panoramski krov u našem vozilu oduzima par centimetara od prostora za glavu, ali su njegovo dvostruko klizno staklo, i mogućnost otvaranja do dužine od jednog metra (najveći u klasi) svakako vrijedni toga.

Osim toga, prtljažnik zapremine 430 litara šije onaj kod kaškaija za 20 litara, a ima i korisnu ravnu “rampu” za utovar. Privilegije koje idu uz najjači paket opreme su i tempomat, dvozonska klima, Bluetooth, grijana kožna sjedišta, zatim ksenonski farovi, LED poziciona svjetla... Ipak, treba da budemo svjesni da će S-kros sa ovom opremom biti u krugu interesovanja dosta uskog kruga kupaca, jer mu cijena ide preko 23.000 eura, i da je bazna verzija manje luksuzna i da ima više plastike. Ali vrijednost jednog suzukija i nije u šminki, već u suštinskim stvarima kao što su kvalitetna šasija, pouzdana mehanika, visoka bezbjednost, praktične osobine i povoljna cijena.

Takođe, vrlo često proizvođači, u želji da smanje troškove i konačnu cijenu, padnu u zamku kad je riječ o onome što je glavna stavka auta – voznim osobinama. Često je iskustvo vozača bačeno u zapećak ili potpuno zaboravljeno. To se, međutim, kod Suzukija nikad ne dešava, pa ni u slučaju S-krosa.

Suzukijevi automobili nude vozaču izuzetan povratni osjećaj i upravljivost. Bez obzira da li se radi o svift sportu ili grand vitari, gotovo da ćete znati šta da očekujete i prije nego što sjednete za volan. S-kros nije izuzetak. Volan je prilično lak pri okretanju, ali i dovoljno težak da pruži osjećaj sigurnosti pri većim brzinama. Naravno, pošto se radi o visokom vozili, S-kros u krivinama nije zalijepljen za ulicu poput nekog BMW-a, ali je vrlo predvidljiv i stabilan, posebno u 4x4 verziji.

Ono što možemo očekivati od bazne verzije je isti ovakav benzinski motor, vrhunsku bezbjednost koja je potvrđena maksimalnom ocjenom Euro NCAP organizacije, klima-uređaj, ABS, ESP, sedam vazdušnih jastuka, električni podizači svih stakala i još dosta korisnih stvarčica. Ovakav S-kros kod ovlašćenog zastupnika Suzukija, firme Prokom, košta 13.900 eura, 4.500 eura jeftiniji od baznog kaškaija. Koliko god da smo tražili dlaku u jajetu, ovaj podatak takve pokušaje čini pomalo besmislenim.

Na kraju, ako se osvrnete oko sebe, sigurno ćete shvatiti da poznajete bar nekoga sličnog S-krosu. Nekoga ko u tišini obavlja svoj posao, trudeći se da ne privlači previše pažnje i da se nikome ne zamjeri. Nekoga ko uopšte nije nametljiv, dok jednog dana ne shvatite da je taj neko izuzetno talentovan i vješt u onome što radi.

Motor iz sportskog svifta

U ponudi na našem tržištu je trenutno samo jedan benzinski motor zapremine 1,6 litara snage 120 konja, a kod testnog vozila je uparen sa obnovljenom CVT transmisijom.

Ovaj agregat je preuzet iz modela svift sport, što znači da njegove performanse uopšte nijesu za zanemarivanje, mada ne predstavljaju nešto zbog čega bi sujetni vozači oko vas trebalo da drhte. Ono što je najvažnije za vozača S-krosa je da je ova kombinacija motora i mjenjača vrlo dobro pogođena, da će im pružiti solidnu satisfakciju i da bez straha mogu da se upuste u prosječno preticanje.

Pored toga, potrošnja je zaista skromna, čak ispod onoga što smo očekivali. Vožnjom u okviru ograničenja ćete na otvorenom putu moći da spustite potrošnju na 5 litara, i da računate na prosjek od oko 6,5 litara.

Vožnjom u okviru ograničenja ćete na otvorenom putu moći da spustite potrošnju na 5 litara, i da računate na prosjek od oko 6,5 litara

Novi 4x4 pogon Iskustvo

Suzukija u izradi pogona na sve točkove datira još od prvog džimnija, a naglasak je uvijek bio na laganom rješenju ovog sklopa, što je primijenjeno i na S-krosov najnoviji sistem Allgrip. Radi se o sklopu koji uključuje 4x4 pogon na zahtjev, a radi na principu elektronski kontrolisanog magnetnog suvog kvačila, koje prenosi obrtni moment na zadnju osovinu. Kada do kvačila stigne elektronski signal, lamele se spajaju, a ovaj proces varira u zavisnosti od uslova i načina rada na koji je sistem podešen.

U uobičajenom modu Auto, sistem što je duže moguće održava pogon samo na prednje točkove, dok ne dođe do značajnijeg proklizavanja. Tu je i Sport mod koji automatski prenosi 20 odsto više snage pozadi kao reakciju oštrijim pritiscima na pedalu gasa.

Treći način rada “snijeg”, zapravo je namijenjen svim neasfaltiranim podlogama, i uz drugačije podešen ESP, više se oslanja na 4x4 pogon. Konačno, način rada Lock je zamjena za nekadašnje zaključavanje diferencijala, jer šalje istu količinu obrtnog momenta na sve točkove.

Tehnički podaci

  • Motor: Benzinski, 4 cilindra, multipoint ubrizgavanje
  • Zapremina: 1.586 cm3
  • Snaga:120 KS pri 6.000 o/min
  • Obrtni moment: 156 Nm pri 4.400 o/min
  • Mjenjač: Kontinualno varijabilni (CVT)
  • Pogon: Na sve točkove
  • Najveća brzina: 166 km/h
  • Ubrzanje 0-100 km/h: 13,5 s
  • Potrošnja (fabrički podatak): 5,9 l/100 km
  • Potrošnja na testu: 6,6 l/100 km
  • Dužina: 4.300 mm
  • Širina: 1.765 mm
  • Visina: 1.580 mm
  • Međuosovinski razmak: 2.601 mm
  • Klirens (udaljenost od tla): 165 mm
  • Prtljažnik: 430 l

Galerija

Bonus video: