Japan ulaže milijardu dolara za punjenje električnih vozila

Kompanije Tojota, Nisan, Honda i Mitsubiši će sarađivati na ovom projektu kojim će se uz japanske puteve postaviti 8.000 standardnih i 4.000 brzih punjača baterija električnih vozila
1 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2013. 12:46h

U Japanu je pokrenut ambiciozan, milijardu dolara vrijedan plan instalacije infrastrukture za punjenje električnih vozila koji će svu energiju dobijati iz obnovljivih izvora. Po završetku projekta vlasnici električnih automobila biće u mogućnosti da dopune baterije svoja vozila širom Japana.

Kompanije Tojota, Nisan, Honda i Mitsubiši će sarađivati na ovom projektu kojim će se uz japanske puteve postaviti 8.000 standardnih i 4.000 brzih punjača baterija električnih vozila. Trenutno je u Japanu postavljeno oko 3.000 standardnih i 1.700 brzih punjača baterija za električne automobile.

Nisan je u saopštenju za medije naveo da je ovaj vladin potez dokaz potrebe za brzim razvojem infrastrukture za punjenje automobila koja će na kraju podstaknuti veće korištenje električnih vozila, velike uštede i očuvanje sredine.

Javno-privatno partnerstvo između vlade Japana i četiri najveća japanska proizvođača automobila neće biti ograničeno samo na električna vozila već i na plug-in hibridna vozila. Prema nacionalnim ciljevima, Japan želi da prodaja plug-in vozila do 2020. zauzme oko 15-20% prodaje svih novih kupljenih vozila.

Trenutno svaka od ukupno 47 japanskih prefektura radi na izradi infrastrukturnih planova kako bi iskoristila državne dotacije.

Bonus video: