Nisan želi veći dio japanskog tržišta mini automobila

Na japanskom tržištu automobila, koje je u stagnaciji, popularnost malih automobila raste jer za njih važe velike poreske olakšice.
96 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2013. 11:04h

Japanski proizvođači automobila Nisan i Micubiši udružili su snage kako bi zauzeli veći dio lukrativnog tržišta malih automobila kojim trenutno dominiraju njihovi rivali.

Nisan, kako je kompanija danas najavila, na tržište mini automobila izlazi ovog mjeseca sa automobilom "Dayz", a korporacija Micubiši sa modelom "eK Wagon".

Japanci male automobile zovu "kei", što znači laki. U kategoriju mini automobila spadaju vozila koja su duga najviše 3,4 metra i sa motorom do 660 kubnih centimetara.

Na japanskom tržištu automobila, koje je u stagnaciji, popularnost malih automobila raste jer za njih važe velike poreske olakšice. U prošloj godini mini automobili su pokrili gotovo 40 odsto ukupne prodaje kola u Japanu, pokazuju podaci Japanskog udruženja prodavaca automobila.

"Kei kola privlače kupce, zbog veličine ili malih troškova održavanja", rekao je Nisanov direktor Tošijaki Šiga na predstavljaju Nisanovog modela malog automobila u Tokiju.

Japanskim tržištem mini automobila trenutno vladaju Daihacu i Suzuki sa udjelom od po 30 odsto u prodaji, dok Honda, prema podacima Japanskog udruženja lakih motornih vozila i motocikala, drži 20 odsto tržišta. U Japanu se godišnje proda gotovo dva miliona malih automobila.

Nisan i Micubiši zajedno pokrivaju deset odsto japanskog tržišta mini automobila, a žele da zauzmu 20 odsto. Analitičari, međutim, nisu uvjereni da će im to poći za rukom.

"Mislim da će modeli "Dayz" i "eK Wagon"' biti popularni. Mala potrošnja goriva i dizajn čine ih veoma konkurentnim. Ali ne vjerujem da će te dvije kompanije uspjeti da zauzmu 20 odsto tržišta", kaže tokijski analitičar Hiroaki Močida, dodajući da su i Daihacu i Suzuki u međuvremenu unaprijedili svoje mini modele.

Nisanov "Dayz" i Micubišijev "eK Wagon" će na japanskom tržištu koštati oko milion jena (10.000 dolara).

Galerija

Bonus video: