Kako da održavate lanac na motociklu

Većina današnjih motocikala za pogon zadnjeg točka koristi lanac, pa je njegovo održavanje jedna od najčešćih aktivnosti
490 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2013. 17:41h

Lanci kod motocikala danas traju duže nego nekad, ali i koštaju više. Ipak, uz dobro i pravilno održavanje, produžićete životni vijek lanaca i lančanika i tako uštedjeti novac.

Većina današnjih motocikala za pogon zadnjeg točka koristi lanac, pa je njegovo održavanje jedna od najčešćih aktivnosti.

Stručnjaci kažu da biste otprilike dva puta mjesečno morali da podešavate zategnutost lanca, da ga čistite i podmazujete, a ukoliko prelazite veću kilometražu, to ćete morati i češće da radite.

Ukoliko želite sami da se pozabavite ovim poslom, ovdje ćemo vam pokazati kako to da radite.

Iako na prvi pogled izgleda kao zamorna aktivnost, provjera i podešavanje zategnutosti lanca je vrlo lak zadatak.

Uhvatite donji dio lanca negdje po sredini, između prednjeg i zadnjeg lančanika, i pomjerajte ga gore-dolje. Kako se lanci ne troše ravnomjerno, potrebno je da pregledate čitav lanac, tako što ćete pomalo gurati motocikl. Ukoliko dolazi do neravnomejrnog pomjeranja lanca, velika je vjerovatnoća da je potrebno da ga zategnete. Detaljnijim ispitivanjem nađite mjesto gdje je lanac najviše stegnut. Ako lanac na tom mjestu možete da pomjerate više od 3 cm gore-dolje, sva je prilika da će vam biti potreban novi.

Da biste podesili lanac, potrebno je da da motocikl prvo postavite na specijalno postolje (štender) ili ga položite na stranu, ako nemate ovakvo postolje. Tada ponovo provjerite zategnutost lanca. Zapamtite da zategnutost lanca kada je motocikl na štenderu može da varira u poređenju sa prethodnom provjerom, zbog drugačije distribucije težine. Ovo je vrlo važno, jer propisno zategnut lanac dok je motocikl na postolju, može biti isuviše stegnut kad se skine s njega.

Zatim otpustite osovinski šraf (ili šrafove). Kada to radite, na većini motocikala je potrebno skinuti zaštitu. Nakon toga, podesite lanac podešavanjem zavrtanja na krajevima zadnje viljuške.

Kada ste zategli lanac do željene vrijednosti, ponovo zategnite osovinski šraf i stavite novi osigurač.

Procedura za podešavanje lanca se razlikuje od lanca do lanca, ali se pomenuti koraci ne razlikuju previše.

Čišćenje i podmazivanje

Većina motocikala sada ima dugotrajne “o-ring” lance (sa sopstvenim sredstvom za podmazivanje), ali je površinsko podmazivanje i dalje neophodno. Problem sa “o-ring” lancima je to što je za njihovo podmazivanje potrebno koristiti specijalne lubrikante, jer u protivnom može doći do neželjenih posljedica.

Čišćenje lanca je dosta prljav i frustrirajući posao, ali umnogome povećava životni vijek lanca, što je dosta bitna stavka, ako se uzmu u obzir cijene lanaca i lančanika. Ipak, procedura je jednostavna. Sredstvo za čišćenje nanesite na suvu četku i zatim započnite čišćenje prljavštine s lanca. Kada ste skinuli svu nečistoću, očistite lanac u potpunosti prije nego što počnete podmazivanje.

Kad je riječ o podmazivanju, najbolji rezultat ćete postići tako što lubrikant prskate ka unutrašnjosti lanca, dok ćete okretanjem točka uz to, postići ravnomjerno nanošenje. Čitav proces će biti znatno lakši ako imate štender.

Sredstvo za podmazivanje ne bi smjelo da dopre do zadnje gume, pa je poželjno da je zaštitite prije podmazivanja. Lanac možete da čistite vrlo često, nakon svega par vožnji, ali ne morate. S druge strane, podmazivanje bi trabalo što češće raditi i to nakon vožnje, jer je tada lanac vruć pa će lubrikant bolje da prodre u sve njegove djelove.

Bonus video: