Toyota zadržala prvo mjesto među proizvođačima automobila

Tojota je na prvo mjesto po prodaji došla prvi put 2008, pošto je prethodno tu poziciju sedam decenija zauzimao Dženeral motors
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2013. 07:45h

Tojota (Toyota Motor Corp.) je zadržala status najveće svjetske auto-kompanije pošto je u prvom tromjesečju ove godine prodala 2,43 miliona vozila.

Na drugom mjestu po prodaji je američki Dženeral motors (General Motors Co.) sa 2,36 miliona prodatih vozila, dok je na trećem njemački Folksvagen (Volkswagen) sa prodatih 2,27 miliona vozila.

Prodaja Tojote u Kini je u prvom ovogodišnjem kvartalu opala za 13% zbog antijapanskog raspoloženja zbog teritorijalnog spora, a u Japanu je opala za 15% jer su obustavljene subvencije za vozila s hibridnim pogonom koja manje zagađuju okolinu

Japanska Tojota ostala je na prvom mjestu po prodaji, iako joj je prodaja opala za 2,2 odsto, prije svega u Kini i Japanu.

S druge strane, Dženeral motors je zabilježio rast prodaje od 3,6 odsto, a Folksvagen od 5,1 odsto.

Prodaja Tojote u Kini je u prvom ovogodišnjem kvartalu opala za 13 odsto zbog antijapanskog raspoloženja zbog teritorijalnog spora, a u Japanu je opala za 15 odsto jer su obustavljene subvencije za vozila s hibridnim pogonom koja manje zagađuju okolinu.

Međutim, u Sjevernoj Americi prodaja vozila Tojote je porasla za sedam odsto, kao i u mnogim zemljama Azije.

Tojota je prije dvije godine izgubila prvo mjesto u svijetu jer je zbog zemljotresa i cunamija u Japanu ostala bez djelova od dobavljača.

Tojota je na prvo mjesto po prodaji došla prvi put 2008. godine, pošto je prethodno tu poziciju sedam decenija zauzimao Dženeral motors.

Bonus video: