Golf i dalje najprodavaniji u Evropi

Na drugom mjestu je došlo do promjene, pa je ford fijesta pretekla folksvagen polo
2 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 18:00h

Folksvagen golf je i u 2012. godini bio najprodavaniji auto na Starom kontinentu, prema podacima Asocijacije evropskih proizvođača automobila.

Uprkos tome što je i njegova prodaja opala za 11,1 odsto u odnosu na 2011. godinu, golf je uspio da se opet izdigne iznad konkurencije, sa preko 430.000 primjeraka.

Na drugom mjestu je došlo do promjene, pa je ford fijesta pretekla folksvagen polo, čija je prodaja pala za čak 19,8 odsto.

Među najprodavanijih 10 brendova, jedino su njemačke premijum marke audi i mercedes završile 2012. sa pozitivnim saldom, i to zahvaljujući novim ili obnovljenim modelima kao što su audi A3, Q3, A6 i mercedes B-klasa i M-klasa.

“Uprkos teškim ekonomskim vremenima u Evropi, jasno je da postoji tražnja za novim proizvodima njemačkih premijum brendova. Još neki proizvođači, kao što su Hjundai i Kija, takođe su profitirali od novih proizvoda, a njihova najnovija vozila su pokazala da potrošači i dalje cijene inovacije, ali i da traže dobru vrijednost za uloženi novac”, kazao je Geret Hesion, potpredsjednik sektora za ispitivanje tržišta pri statističkoj organizaciji Jato.

Nakon što je lansiran na tržište tokom 2012, pežo 208 je uspio da stigne do brojke od 155.000 prodatih jedinica. Nova generacija renoa klio je takođe naišla na dobar prijem kod kupaca, a ovaj gradski auto je zabilježio treće mjesto po prodaji u decembru.

BMW serija 3 je takođe dobro prošla prošlog mjeseca, jer je prodaja porasla 20,9 odsto u odnosu na prošlu godinu. Godinu je završila sa rastom od 8,4 odsto. Hoće li

Bonus video: