savjeti za vožnju

Greške u vožnji koje najčešće pravimo

Uvijek vozite po ograničenju, posebno u gradu, i dobro otvorite oči. Jedino tako ćete imati vremena da reagujete
3849 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2013. 08:45h

Način na koji vozimo dosta utiče na trajnost automobila. Riječ je o postupcima u toku same vožnje, a evo nekih od njih koji najviše utiču na pojedine djelove i sklopove vozila.

Hladan motor

Užurbani način života mnoge vozače primorava na greške u ophođenju sa automobilom, od kojih najviše štete nanosi jutarnje forsiranje motora.

Problem: Visoki obrtaji u toku procesa zagrijavanja motora i te kako su opasni. Neujednačena temperatura i trenje ubrzano ostavljaju svoj trag na cilindrima, karikama, ventilima i ostalim pokretnim djelovima koji se ubrzano troše.

Preporuka: Nemojte odmah da krećete nakon startovanja hladnog motora, već sačekajte makar desetak sekundi, a posebno je važno da ne tjerate motor u visoke obrtaje dok ne postigne optimalnu radnu temperaturu.

Kvačilo

Vozači svojom nemarnošću mogu da skrate vijek trajanja ovog sklopa i do 7.000 kilometara!

Problem: Navika vozača da odmaraju nogu na pedali kvačila ili da prečesto koče motorom, kao i da na semaforu ili na uzbrdici drže automobil u prvoj brzini s nogom na kvačilu dok vozilo stoji (da vagaju kada to nije realno potrebno), drastično skraćuje vijek čitavog mehanizma.

Preporuka: Dok čekate na semaforu izbacite mjenjač iz brzine, a ako ste na uzbrdici, povucite ručnu kočnicu. Ne držite stopalo na pedali kvačila, već ga sklonite nakon promjene stepena prenosa. Ne pretjerujte sa motornim kočenjem.

Turbina

Vlasnici automobila koji imaju motor sa turbopunjačem treba da znaju na koji način se treba ophoditi sa ovim dijelom kako bi što duže trajao.

Problem: Ako ste tokom vožnje forsirali motor i nakon toga ga pri zaustavljanju odmah ugasili, kapljice ulja i druge nečistoće nastale usljed sagorijevanja nataložiće se na vratilu rotora i lopaticama turbine što će vremenom uticati na to da ona otkaže.

Preporuka: Nakon vožnje u visokim obrtajima, prvo pustite da motor barem minut-dva radi u praznom hodu i tako omogućite da se pomenute nečistoće i ulje odliju iz turbine.

Automstski mjenjač

Automobili koji imaju automatski mjenjač ne smiju ni pod kojim uslovom da budu vučeni ili gurani.

Problem: Pri šlepanju vozila mnogi vozači prebacivanjem ručice u “N” način rada nastoje da riješe problem, ali zaboravljaju da tada mjenjač i dalje radi, ali da podmazivanja nema. Ovo dovodi do havarije na transmisiji. Druga česta greška je da na semaforu mjenjač dugo bude u D načinu rada, što dovodi do nepotrebnog grijanja i do proklizavanja u konvertoru.

Preporuka: Na semaforu prebacite ručicu mjenjača u “N”. Ako je automobil u kvaru, ne pokušavajte da ga pomjerite, već pozovite šlep- službu.

Rupe

U toku vožnje našim putevima neizbježan je susret sa udarnim rupama, prevelikim ležećim policajcima, a nekad vozači znaju i da “napadnu” previsoke ivičnjake. Ovo su pravi ulični neprijatelji automobila.

Problem: Učestalim i prebrzim prelaskom preko rupa i neravnina, bez izuzetka stradaju djelovi upravljačkog sistema i oslanjanja (kugle, spone, amortizeri, letva volana…). Popravke ovih djelova mogu da budu izuzetno skupe.

Preporuka: Uvijek vozite po ograničenju, posebno u gradu, i dobro otvorite oči. Jedino tako ćete imati vremena da reagujete i usporite koliko god je to moguće pri prelasku preko rupa i ostalih prepreka.

Kočnice

Još jedna od grešaka koju vozači čine tokom vožnje jeste prekasno, a zatim i naglo kočenje.

Problem: Imajte na umu da se pri svakom naglom kočenju pločice ubrzano troše. Ukoliko često naglo kočite, moraćete češće da mijenjate ove djelove.

Preporuka: Kočenje treba da bude ravnomjerno. Naravno, ukoliko prilike to dozvoljavaju. Nemojte naglo da ubrzavate kada vas na sljedećoj raskrsnici očekuje crveno svjetlo na semaforu, jer ćete morati i naglo da kočite. Započnite usporavanje i kočenje na vrijeme i pločice će vam duže trajati, a i potrošnja goriva će da bude manja ukoliko vozite ravnomjernim tempom.

Galerija

Preporučujemo za Vas