Osam kandidata za auto godine

Za nagradu konkurišu novi modeli koji su na tržištu postali dostupni tokom ove godine
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 13:28h

Osam modela ušlo je u finalni krug izbora za nagradu “Auto godine 2013”. Žiri je tako suzio prvobitni krug kandidata koji je brojao 34 modela.

U finale su ušli, po abecednom redu: folksvagen golf VII, ford B-maks, hjundai i30, mercedes A-klasa, pežo 208, reno klio, subaru BRZ / tojota GT-86 i volvo V40.

Mada je uobičajeno da se u ovoj fazi bira 7 finalista, dva modela su imala isti broj glasova, pa je žiri odlučio da oba uđu u završni krug glasanja.

Žiri je ove godine očigledno promijenio orijentaciju, jer među konkurentima nema električnih vozila. Sa druge strane, vjerovatno zbog nedostatka novca koji je primjetan u čitavoj Evropi, izbacio je i većinu skupih premijum modela kao što su audi A3, BMW serija 3, leksus GS, mercedes SL, porše bokster i rendž rover, koji su bili na prvobitnoj listi.

Za nagradu konkurišu novi modeli koji su na tržištu postali dostupni tokom ove godine, a uslov je i da se godišnje planira proizvodnja od najmanje 5.000 komada.

U narednom krugu glasanja će da bude izabran i pobjednik, a proglašenje je zakazano za 4. mart na sajmu automobila u Ženevi.

Bonus video: