Pirelli testira pametne gume

Italijanski Pirelli namjerava da napravi najsigurnije gume na svijetu, takozvane sajber gume. Daleko od očiju javnosti, u Pirellijevom centru u Milanu rađa se novo gumeno čudo
82 pregleda 0 komentar(a)
pirelli pametna guma, Foto: Pirelli.org
pirelli pametna guma, Foto: Pirelli.org
Ažurirano: 16.12.2012. 14:33h

Godine 1970. Pirelli je lansirao niskoprofilne gume, a danas, pomoću novih tehnologija, stvara "pametne" gume koje će postati novi sinonim za sigurnost, a ne samo obični mišić automobila.

"Prije nekoliko godina došli smo na ideju da u gumu stavimo i elektroniku, tako da i ona može da komunicira sa ostalim elektronskim uređajima unutar automobila", otkriva glavni tehnički direktor Pirellija Mauricio Bojoči.

Nazvali su je sajber guma. Mikročip koji se nalazi unutar gume u realnom vremenu centralnom operativnom sistemu automobila direktno šalje informacije o erozijama, temperaturi, trenju i prianjanju gume za asfalt.

"Sajber guma može se opisati kao evolucija vrste. Do danas guma je bila samo mišić automobila, a pomoću elektronike gumama smo dali sposobnost komunikacije i analize', ocijenio je Pirellijev šef Projekta sajber guma Marko Sabatini.

ABS kočnice i kontrola vučnog pogona maksimalno smanjuju proklizavanje i pomažu vozaču u kriznim situacijama. U takvim slučajevima ova nova vrsta guma centralni sistem automobila "puni" svim potrebnim podacima da bi se u potpunosti izbjegla takva situacija.

Na mokrom putu upozorava na lokve i poplave, a u slučaju pohabanosti ili oštećenja guma preporučuje njihovu zamjenu. Kako bi stvorili ovo čudo, Pirellijevi inženjeri morali su da stvore senzore koji podnose vrlo visoke temperature, vibracije i centrifugalnu silu kao i sistem koji će prikupljati, analizirati i prenositi podatke koje će auto moći da razumije.

Bonus video: