Lamborghini LM002: Trideset godina ispred svoga vremena

Ko danas u svojoj kolekciji poželi ovog terenca, koji će sigurno još dugo izazivati strahopoštovanje, moraće uz dosta sreće računati i na izdvajanje barem 100 hiljada dolara
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 23:46h

Nakon što se dokazao kao proizvođač najekstremnijih sportskih automobila (Miura, Countach), Lamborghini je, tih kasnih sedamdesetih, krenuo u sasvim nove vode.

Cheetah, prototip velikog 4x 4 terenca sa nazad smještenim Chryslerovim 6- litarskim V8 motorom snage 183 konja predstavljen je 1977. godine u Ženevi, pokazujući kako bi moglo izgledati novo ultimativno vojno vozilo.

Iako se izgledom činio vrlo sposobnim očito je bilo da motor nema dovoljno snage za takvu masu. Cheetah je zato utabao put drugoj studiji LM001 koja je predstavljena 1981. godine.

Motor se opet nalazio nazad, ali ovaj put, riječ je bilo o Lamborghinijevom V12. Tu se vidjelo da tako smješteni motor nije baš najbolje rješenjei, ali samim izgledom je postalo očitoda bi uskoro mogao doći i serijski model. Tako je i bilo.

Ljubimac brojnih krunisanih glava

Već sljedeće godine predstavljen je LM002, koji je zbog stalnih prepravki i dorada za tržište bio spreman tek 1986. godine. Ogroman kockasti terenac sa otvorenim pick-up prtljažnikom bio je postavljen na zastrašujuće, posebno za njega razvijene, Pirellijeve gume (325/ 65- 17), a prilagođeni Countachov V12 motor se, nakon testiranja na prototipovima, ipak konvencionalno smjestio naprijed.

450 KS je ovaj 2, 7 tona teški "tenk" do 100 km/ h katapultiralo za 7, 7 sekundi, a maksimalana brzinan je bila 210 km/ h. U kabini je zbog debelog centralnog tunela koji se protezao cijelom dužinom bilo mjesta za četri putnika, koji su mogli uživati u obilju kože, klimi, potpunoj elektrifikaciji i ostalim tada vrlo luksuznim detaljima. Svijet tako nešto još nije vidio.

Prvi LM002 otišao je u ruke marokanskom kralju Hasanu. Ubrzo su uslijedili i ostali bogati kupci za koje je zbog njihovih želja svaki "pustinjski Countach" bio posebno prerađivan.

Jedni su bili zadovoljni baznim modelom (65 hiljada dolara), drugi su naručivali varijante sa što više luksuznih detalja, poput hromiranih rešetki sa svih strana, u neke modele se ugrađivao i Lamborghinijev brodski 7- litarski V12 motor od 420 KS, a bilo je i većih posebnih narudžbi poput one od strane vojske Saudijske Arabije, koja je naručila 40 terenskih Lamborghinija, koji su umjesto luksuznih dodataka trebali biti prilagođeni za smještaj mitraljeza na krovu.

Bezkompromosne vozne karakteristike

Proizvodnja je išla dosta sporo jer u Lamborghinijevim pogonima nije bilo kapaciteta za izradu karoserija i one su stizale iz Španije, ali kako nisu zadovoljavale standarde, u Lamborghiniju su ih morali dodatno dorađivati. Ipak, ljubiteljima ekskluzivne marke nije bio problem čekati na svoj primjerak.

Iako je LM002 izgledom bio kao stvoren za vojne potrebe (konkurent bi mu mogao biti samo današnji Hummer), bio je prihvatljiviji civilnim bogatašima, koji bi se nakon jurnjave u Countachu "prebacili" u svoj drugi Lamborghini i svijet malo gledali "sa visine". Ipak je uz svoju terensku sposobnost (vrlo uspješni nastupi na pustinjskim relijima) i monstrouzni izgled LM002 bio pravi image- maker.

Rambo- Lambo kako su LM002 opravdano prozvali, proizvodio se do 1992. godine, a zadnjih 60 (super- luksuznih) od ukupno 328 proizvedenih primjeraka završilo je u SAD.

Vrlo vrijedan kolekcionarski primjerak

Ko danas poželi nekadašnjeg predstavnika najmonstrouznijih serijskih vozila, koji će sigurno još dugo izazivati strahopoštovanje, moraće uz dosta sreće računati i na izdvajanje barem 100 hiljada dolara.

U 90- tim godinama u Lamborghiniju je bilo planova o nasljedniku, ali zbog slabe finansijske situacije oni nikada nisu realizovani. Danas, kada je Lamborghini dio Volkswagen grupacije, odnosno Audija, novac za razvoj više nije toliki problem i kada se pogleda da su ekskluzivni super- skupi automobili svih vrsta opet vrlo popularni, nije nemoguće da za koju godinu stigne novi najultimativniji terenac.

Bonus video: