Kineski automobili: Realnost koja se na može ignorisati

Što se evropskog tržišta tiče, uvoz kineskih automobila je već stigao do zemalja EU. Kod nas još uvjek (nažalost ili na sreću, prosudite sami) nije
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2011. 00:38h

Kineska auto- industrija doživljava nevjerovatan razvoj, prodaja ide odlično i sve više zapadnih kompanija želi da postane dio najvećeg tržišta automobila na svijetu.

Ovogodišnji salon automobila u Šangaju pokazao je mogućnosti kineske auto- industrije kao i činjenicu da su Kinezi inspiraciju za svoja vozila i te kako našli na zapadu, mada bi neki bi tu "inspiraciju" nazvali i krađom.

Predstavljamo vam pet kineskih automobila koje najverovatnije nikada nećete vidjeti na našim putevima, pa vam je ovo jedinstvena prilika.

Hawtai Boliger

Neki kažu da je Porsche Cayenne najružniji model njemačke kompanije, ali ga to nije spriječilo da Hawtaiju posluži kao inspiracija.

Brilliance A3

Izlgeda da kineske kompanije vole da nalaze inspiraciju u najružnijim automobilima, jer je Brilliance identična kopija BMW- a X1.

BAW B90

Kinezi baš vole SUV modele, pa nije iznenađenje što su inspiraciju potražili u kralju SUV- a, Range Roveru, kome je BAW 90 nevjerovatno sličan.

Geely GE

Ovo je tipičan primjer kada inspiracija postaje krađa. Geely GE je toliko sličan Rolls- Roycu po dizajnerskim i svim drugim rješenjima da je Rolls razmatrao tužbu protiv kompanije.

Landwind X9

Još jedan primjer ljubavi prema terencima i nedostatka ukusa kada je "inspiracija" u pitanju jeste ovaj automobil, koji je kopija Frontere.

Što se evropskog tržišta tiče, uvoz kineskih automobila je već stigao do zemalja EU. Kod nas još uvjek (nažalost ili na sreću, prosudite sami) nije.

Bonus video: