Renault Clio IV stiže sledeće godine

Zveničnici Renaulta ne kriju svoju namjeru da novom Cliju podare sportskiji karakter u odnosu na njegovog prethodnika
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 23:39h

Clio je najprodavaniji model u istoriji Renaulta, a francuski proizvođač planira ući u četvrti dio ove uspiješne priče. Novi model je u potpunosti razvijen od strane novog šefa dizajna Van den Acker Lawrence. Do sada smo njegov rad vidjeli u formi koncepata, kao što su izazovni DeZir, R-Space i Captur.

Fotografije pokazuju da je novi Clio je podvrgnut vrlo ozbiljnoj transformaciji. Agresivna nova prednja linija podsjeća na koncept DeZir ​​i ima završnicu u LED tehnologiji koja je integrisana u prednjim svjetlima.

Vrh ponude će biti 1.6 litarski turbo benzinac sa direktnim ubrizgavanjem goriva i snagom od 190 KS

Neskriveni sportski afinitet

Zveničnici Renaulta ne kriju namjeru da novom Cliju podare sportski karakter. Odraz tih razvojnih smjernica je i jedinstveno koncipiran enterijer, kako u pogledu stila i tako i same organizacije.

Očigledna je namjera dizajnera da novi Clio jasno strateški udalje od potpuno električnog modela Zoe.

Debi se očekuje na salonu automobila u Ženevi, u proljeće 2012. godine, sa ambicijom da se pojavi u prodaji u što kraćem roku.

Atraktivni novi benzinski agregati

Novi Clio će ponuditi širok spektar malih, efikasnih turbo benzinskih i dizelskih motora.

Posebno je interesantan napredni tricilindarski benzinski motor-koncept, prikazan u R-Spaceu, zapremine od 900 kubnih centimetara koji će opciono biti nuđen i u varijanti sa maksimalnom snagom od 110 KS i160 Nm obrtnog momenta, te prosječnom potrošnjom od samo 3,7 litara na 100 km.

Bazni motor biće 0,9 litarski benzinac sa 85 KS. Ponudu će takođe činiti četvorocilindarski turbo motori od 1.2 L/ 105KS, 1.4 L/136 KS te 1,5 L i 1,6 L sa snagom od 75 do 130 KS.

Vrh ponude će biti 1.6 litarski turbo benzinac sa direktnim ubrizgavanjem goriva i snagom od 190 KS. Neki od ovih agregata će biti nuđeni u kombinaciji sa robotizovanim mjenjačem sa dvostrukom spojnicom.

Bonus video: