Novi turbo agregati

BMW-ov adut u nižoj srednjoj klasi

Uz doplatu se može dobiti osmostepeni automatski mijenjač, poznat iz drugih serija BMW-a
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 20:12h

Nova BMW "jedinica" označila je kraj za atmosferske motore BMW, ali i novi početak za osmostepene automatske mjenjače u nižoj srednjoj klasi.

Dvoprostorna karoserija nove BMW serije 1, dobila je novi dizajn, sa neobično dugim "nosom", i zadnjim dijelom koji podsjeća na onaj koji smo vidjeli kod prethodnika.

Kada automobil posmatramo sa strane, međugeneracijske razlike su minimalne. Prednjim dijelom dominiraju velike svjetlosne grupe, koje su dobile trouglast oblik, i integrisane LED dnevne svijetlosne grupe.

Prednji branik je dobio taman ili "hromiran" donji centralni dio, sa otvorom za dovod vazduha za hlađenje hladnjaka, piše portal moto.rs. Zadnje partije su evolucija riješenja koje smo vidijeli na prethodnoj generaciji ovog kvalitetnog automobila.

BMW serije 1 u potpunosti je prešao na turbo motore

Karoserija najmanjeg BMW modela je porasla. Dužina nove generacija iznosi 4.324 mm, što je povećanje od 85 mm, dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 30 mm, što obećava više prostora za noge putnika na zadnjim sjedištima.

Visina od 1.421 mm nije promijenenjena ni za jedan milimetar, a širina i trag točkova su povećani za nekoliko milimetara. Desetoprocentno povećanje imao je prtljažnik, čija zapremina iznosi 360 litara.

Povećana je i masa automobila. Osnovni BMW serije 1, kojeg pokreće turbo benzinski motor 1.6 litra zapremine, ima masu od 1.290 kg.

Enterijer

Enterijer je evolucija aktuelne generacije, kombinovan sa detaljima novih BMW modela. Instrument tabla se sastoji od dva kruga ("brzinomjer" i "obrtomjer"), a ispod se nalaze pokazivač nivoa goriva i multifunkcionalni displej.

Između krugova se nalazi multifunkcionalni displej, sa podacima iz putnog kompjutera, adaptivnog tempomata ili navigacionog sistema. Uz doplatu je moguće dobiti širokougaoni displej dijagonale 6,5 ili 8,8 inča.

U "jedinicu" se prvi put ugrađuje i sistem iDrive, a klimatizacija i radio, i dalje svoje mjesto imaju na panelu središnje konzole.

Benzinski motori

Trag točkova je povećan za 51 mm naprijed i za 72 mm pozadi, a raspored mase po osovinama iznosi 50:50

Potpuno novi 4-cilindrični motori u modelima 116i (100 kW) i 118i (125 kW), koriste tehnologiju BMW TwinPower Turbo, sa dvokomornim turbopunjačem "Twin-Scroll" i tehnologijom direktnog ubrizgavanja goriva u cilindar, varijabilnim razvodom ventila VALVETRONIC i varijabilnim vremenom rada centila Double-VANOS.

Oba motora su zapremine 1,6 litara.

Dizel motori

Značajno unaprijeđen dvolitarski dizel motor, zadovoljiće širok spektar kupaca.

U modelima 116d i 118d, Common-Rail sistem radi pod pritiskom od 1.600 Bar, a kod 120d, radni pritisak je 1.800 Bar.

Sve verzije imaju aluminijumski blok motora i varijabilnu geometriju lopatica turbopunjača. pored modela 116d, u ponudi će biti i model 116d EfficientDynamics Edition, čija prosječna potrošnja iznosi samo 3,8 l/100 km!

Osmostepeni mjenjač - prvi put u nižoj srednjoj klasi

 Standard za sve modele BMW 1 (F20) je šestostepeni manuelni mjenjač. Za svih 5 motorizacija, uz doplatu se može dobiti osmostepeni automatski mjenjač, poznat iz drugih serija BMW-a.

Sportska verzija ovog mjenjača, opremeljena j i "polugicama" iza volana.

BMW je ostao vijeran konceptu sa motorom naprijed i zadnjim pogonom. Trag točkova je povećan za 51 mm naprijed i za 72 mm pozadi, a raspored mase po osovinama iznosi 50:50!

Standard su 16-inčne felne, a uz doplatu se mogu dobiti i 17 ili 18-inčne felne, sa pneumaticima dimenzija od 195/55 R16 do 245/35 R18.