BMW M5 samo za apsolutne sluhiste

„Active Sound Design“ tehnologija je specijalno razvijena za novi BMW M5 i omogućava da se pod bilo kojim uslovima isporučuje zvuk motora kroz audio sistem
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2011. 22:03h

BMW je kod novog M5 primijenio sistem pod imenom „Active Sound Design“.

Riječ je o tehnologiji koja koristi broj obrtaja motora, skuplja podatke iz ECU-a, i to sprovodi do stereo sistema kroz koji se može čuti trenutni zvuk M5 motora.

Tu je i BMW-ovo zvanično objašnjenje – „Active Sound Design“ tehnologija je specijalno razvijena za novi BMW M5 i omogućava da se pod bilo kojim uslovima isporučuje zvuk motora kroz audio sistem automobila.

Digitalno procesuiranje signala se mijenja u skladu sa promjenom broja obrtaja i obrtnog momenta, odnosno brzine automobila na putu.

Rezultat je diskretan zvuk koji ispunjava kabinu, i koji dočarava karakteristike V8 motora. Pritisak na papučicu gasa izaziva istovremeni odziv, te se čuje tipična M „rika“ ispod haube, prenosi portal Vrele gume.

BMW tvrdi da sistem daje ekstremno preciznu impresiju, i da je zvuk optimizovan tako da se prostire kroz cijelu kabinu. I ne samo to, jer kada se aktiviraju Sport ili Sport + režimi, zvuk unutar M5 dobija odgovarajuću „obojenost“.

Bonus video: