Nedovoljno napumpane gume troše godišnje 2.7 milijarde eura

Kompanija Bridžston objavila je izveštaj o stanju guma 38.000 automobila iz devet evropskih zemalja. Ispostavilo se da je 71% vozača učesnika u istraživanju koristilo gume napumpane ispod preporučenog nivoa.
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2011. 15:00h

Većina tih nedovoljno napumpanih guma ne doseže do propisne vrijednosti pritiska za manje od 0.5 bar, 7.5% provjerenih guma za više od 0.5 bar, i 0.5% ima pritisak najmanje za 0.75 bar niži od norme.

Kompanija naglašava, da je od 18 dо 26% ukupne snage automobila povezano s otporom kotrljanja guma.

Na taj način problemi s nedovoljno napumpanim gumama koštaju evropljane 2.7 milijardi eura godišnje, nepotrebno potrošenih na gorivo.

Zbog guma čiji je pritisak niži od propisanog, u atmosferu se godišnje izbaci dodatnih 4.8 miliona tona СО2 što je čini dodatnih 1.8 gr/km za svaki automobil na putu.

Uz to, prema Bridžstonu, u Evropi izlazi iz upotrebe oko 12.2 miliona guma, a razlog tome je prijevremeno habanje.

Cijena zamjene je vrlo visoka, posebno ako se uzme u obzir da su kompanije proizvođači guma nedavno u nekoliko navrata povećale cijene.

Prema riječima eksperata Bridžstona, vožnja s nedovoljno napumpanim gumama, s nedovoljnom dubinom šare je dvostruko opasna jer se pri smanjenju pritiska u gumi snižava kontrola kretanja i povećava rizik od saobraćajne nezgode.

Nizak pritisak takođe ima vrlo negativan efekat na otpornost na habanje i čvrstinu gume.

U istraživanju Bridžstona prilikom provjere stanja guma saopšteno je da je gotovo 12% provjerenih guma pohabano ispod najviše dozvoljenog nivoa (u Evropi je minimalna dubina šare 1.6 mm).

Bridžston podsjeća, da pri kretanju na mokrom putu, auto s pohabanim gumama ima mnogo veći rizik od akvaplaninga nego automobil sa gumama čije habanje ulazi u propisane okvire.

Prema podacima kompanije, oko 2% provjerenih guma su pohabane znatno ispod norme i napumpane ispod dozvoljenog nivoa.

Bonus video: