Zašto Njemci ne kupuju ekološko gorivo

Vozači poručuju da radije toče skuplje gorivo, nego da rizikuju i novim gorivom pokvare motor automobila.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2011. 11:23h

U Nemačkoj je od januara zakonski uvedena prodaja ekološkog goriva. Benzinske pumpe su ga prepune, ali većina vozača ne zna šta se krije iza novog goriva pod nazivom E10, pa ga i - ne kupuju.

Šta je to ekološko gorivo, da li je podobno za motor mog automobila, kolika je njegova potrošnja, da li je ekonomičnije? Sve su to pitanja, izvještava Dojče vele, na koja potrošači u globalu nijesu dobili odgovore.

Zato su i benzinske pumpe prepune ekološkog goriva koje skoro niko ne kupuje.

"Što se mene tiče, neka ga potpuno povuku sa tržišta, a neka nam pojeftine super za 10 centi", poručuje jedan vozač.

Vozači traže više jasnoće, a manje eksperimenata. Tim više što je poznato da novo ekološko gorivo nije primenjivo za tri do četiri miliona automobila u Njemačkoj.

Vozači poručuju da radije toče skuplje gorivo, nego da rizikuju i novim gorivom pokvare motor automobila.

"Ako sam uvijek moj automobil vozio na super, i dalje ću koristiti super, jer neću štetu svom automobilu", kaže jedan vozač.

"Probao sam to ekološko gorivo tri puta. Trošio sam jedan litar više na 100 kilometara, tako da je to za mene završena priča", objašnjava drugi.

"Što se mene tiče, neka ga potpuno povuku sa tržišta, a neka nam pojeftine super za 10 centi", poručuje treći.

Naftne kompanije primorane da prodaju ekološko gorivo

Njemačka vlada primorala je naftnu industriju da počne sa proizvodnjom i prodajom ekološkog goriva već od januara ove godine, iako je, prema odluci Evropske unije, Njemačka imala vremena da uvede prodaju ekološkog goriva do 2013. godine.

Ne budu li naftne kompanije prodale dovoljnu količinu ekološkog goriva, primorane su na plaćanje velikih kazni, zbog čega će na kraju opet ispaštati potrošači.

Da bi dao svoj doprinos u rješavanju novonastalog problema, njemački ministar privrede Rajner Briderle najavljuje narednih dana organizaciju jednog "benzinskog samita" na kojem će svi akteri biti pozvani za jedan sto.

Zvanični Berlin ne želi sam da snosi posljedice. To potvrđuje i izjava zamjenice predsjedavajućeg frakcije Stranke zelenih u njemačkom parlamentu Berbel Hen.

"I naftna industrija je takođe morala da širi informacije zajedno sa političarima. Pravi problem je sada što su ljudi zbunjeni i nesigurni, jer ne znaju tačno da li je to novo ekološko gorivo podobno za njihov automobil ili nije. Zato radije toče skuplje gorivo", rekla je Hen.

Bonus video: