Pogledajte: Reno predstavio električno vozilo koje se razvlači

U kraćoj formi automobil je dugačak 4,4 metra, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,73 metra, dok je duža verzija 4,8 metara uz međuosovinsko rastojanje 2,93 metra
6168 pregleda 1 komentar(a)
Renault Morphoz, Foto: Group.renault.com
Renault Morphoz, Foto: Group.renault.com

Reno (Renault) predstavila je u potpunosti električan automobil koji može da se skupi za gradsku vožnju ili da se raširi i bude pogodan za duža putovanja.

Model Morphoz je vozilo koje poseduje nivo 3 autonomne vožnje i pametan sistem podržan od strane vještačke inteligencije (AI), koja omogućava vozilu da prepozna svog vozača kada mu prilazi, prenosi dezeen.com.

Morphoz je trebalo da bude predstavljen na sajmu automobila u Ženevi, koji je otkazan zbog koronavirusa.

Renault Morphoz
Renault Morphoz(Foto: group.renault.com)

U kraćoj formi automobil je dugačak 4,4 metra, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,73 metra, dok je duža verzija 4,8 metara uz međuosovinsko rastojanje 2,93 metra.

Renault Morphoz
Renault Morphoz(Foto: group.renault.com)

Automobil se kreće na električni pogon baziran na podeli baterija - kapacitet baterije od 40 kWh omogućava automobilu da sa jednim punjenjem pređe 400 kilometara.

Duža verzija može da primi u poseban prostor u podu dodatnu bateriju od 50 kWh, povećavajući ukupan kapacitet na 90 kWh, i produžavajući autonomiju na 700 kilometra bez potrebe za punjenjem, prenosi dezeen.com.

Renault Morphoz
Renault Morphoz(Foto: group.renault.com)

Morphoz je opremljen AI, koja omogućava da pomoću senzora prepozna vozača i uputi mu pozdrav aktiviranjem svjetlosne sekvence na vratima.

Tako se aktivira sekvencu dobrodošlice kojom se otključavaju i otvaraju vrata, automatski pozicionira sjedište i podešava ambijentalno osvjetljenje u odnosu na preferencije vozača.

AI se takođe koristi za obradu podataka u realnom vremenu uz pomoć spoljnih senzora i kamera, koje zamjenjuju konvencionalne retrovizore, u cilju detekcije pješaka ili biciklista u blizini ili u mrtvom uglu.

Smartfon postaje digitalni ključ i glavni upravljač koji se povezuje i kontroliše sve u automobilu.

Renault Morphoz
Renault Morphoz(Foto: group.renault.com)

Volan je ovalnog oblika i ima ugrađen 10,2-inčni ekran koji služi za pružanje glavnih informacija u vezi sa vožnjom i bezbjednošću.

Bonus video: