Lebdeći automobili samo u gradovima sa magnetnim saobraćajnicama

Levitirajući automobili bili bi dopuna elektromobilima, ali razvoj softvera za njih je mnogo skup, a i razvoj infrastrukture

16447 pregleda 4 komentar(a)
“Folksvagenov” levitirajući model, Foto: Printscreen YouTube
“Folksvagenov” levitirajući model, Foto: Printscreen YouTube

Poslije automobila-dronova na red su stigli i lebdeći automobili na elektromagnetnim podlogama.

"Folksvagen" to radi u Kini i već uspješno tesitra novi model dok se „Reno“ u Evropi jedini bavi takvima automobilima i projektima. Sve je počelo od levitirajućeg voza koji lebdi na šinama, a završilo u kapsulama koje primaju dvoje, njima se lako upravlja, a „Reno“ ih magnetima spaja u čitave kompozicije.

"Folksvagen" je u Kini jedan cio istraživački centar posvetio lebdećim vozilima koja bi trebalo da budu vozila budućnosti u gradovima.

Na specijalno priprljemljenom poligonu vozilo je i u praksi pokazalo lako upravljanje, okretnost, jednostavnost, a uračunat je i faktor sigurnosti ako se vozilo nađe u sudaru.

Njime se može vrtjeti u svim pravcima pa i za 360 stepeni, a bitno je da u podlozi postoje magneti.

"Nije još sve usaglašeno i daleko smo od serijske proizvodnje, ali kada ona krene jeftinijeg prevoza neće biti. Za sada eksperimentišemo i upoznajemo ljude sa novim mogućnostima. Svi su oduševljeni“, kaže Li Šao Min, konstruktor.

"Reno" ima slične ideje, ali nema gdje da ih predstavi pošto sajmova nema.

Kapsule koje levitiraju imaju iste manevarske karakteristike kao i ove „Folksvagenove“, jedino ostaje pitanje ko će napraviti prvu infrastrukturu.

"Mi vidimo da bi ova solucija dala rješenje, ali u sve auto-puteve trebalo bi ugraditi magnetne šine. To iziskuje nove troškove pa još vagamo između upotrebljivosti, ekologije i isplativosti“, objašnjava konstruktor.

Levitirajući automobili bili bi dopuna elektromobilima, ali razvoj softvera za njih je mnogo skup, a i razvoj infrastrukture. U Kini planiraju da to rade samo u gradovima budućnosti koji se zidaju od početka.