Test dometa šest evropskih elektro automobila

Peugeot 208 e i Opel Corsa su najveća razočaranja

5298 pregleda 2 komentar(a)
Renault ZOE 2020, Foto: Renault
Renault ZOE 2020, Foto: Renault

Magazin Carwow je organizovao poređenje šest popularnih kompaktnih električnih automobila koji su u prodaji u Evropi kako bi vidio koliko će daleko ići dok ne ostanu bez električne energije. Ovo nije prvi put da Carwow organizuje takmičarski test dometa električnih automobila.

Ranije ove godine, poznata web stranica koja se bavi poređenjem automobila, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, poredila je Teslu Model 3, Jaguar I-Pace, Audi e-tron, Kia e-Niro, Mercedes EQC i Nissan LEAF kako bi vidjeli kakav stvaran domet i mogućnosti imaju ovi skuplji i veći električni automobili. Snimak njihovog najnovijeg testa koji se bazirao ovog puta na manjim električnim automobilima možete vidjeti na YouTube servisu, na kanalu Carwow portala.

U ovom testiranju, Honda e je bila prva kojoj se istrošila baterija nakon što je prešla samo 181 kilometar. Službeni podatak dometa za vozilo u opremi koju su testirali je 201 kilometar, tako da je Honda uspjela pređe 90 odsto svog dometa.

Mini Cooper SE je istrošio svoju bateriju vrlo brzo nakon Honde i uspio je da pređe 247 kilometra, što je zapravo šest odsto više od njegovog dometa po WLTP standardima od 233 kilometra. Peugeot 208 e je bio možda i najveće razočaranje među vozilima testiranim ovim putem. Prije nego što je ostao bez električne energije je prešao svega 259 kilometara, a to je samo 74 odsto njegove službene ocjene dometa od 349 kilometra po punjenju.

Kao i Mini, Volkswagen Up! je takođe prevazišao svoj domet po WLTP-u, ali za neznatnih dva odsto. Završio je sa 260 pređenih kilometara, što je pet kilometara više od njegovih zvaničnih mogućnosti. Iako je završio na drugom mjestu po pređenoj kilometraži, rezultati vozila Opel Corsa e su bili pomalo razočaravajući. To je zato što je prešao samo 83 odsto od svog navedenog maksimalnog dometa. Mogao je da pređe u ovom testu samo 280 kilometara, dok mu je maksimalni domet navodno 336 kilometra po punjenju.

Jasni pobjednik dana je bio Renault ZOE. ZOE je prešao 368 kilometara, pobijedivši drugoplasiranu Corsu e. Takođe je više nego udvostručio domet vožnje Honde e. Imao je daleko najbolju ocjenu uspješnosti tog dana i u prosjeku je ona iznosila fantastičnih 8.36 km/kWh.

Jedini automobil na ovom testu koji je dostupan na tržištu u Sjevernoj Americi je Mini Cooper SE. Proizvođači nerado šalju male i kompaktne “hatchbackove” na sjevernoameričko tržište jer se tamo tradicionalno ne prodaju baš najbolje.

Bonus video: