Više cijene automobila podigle Teslinu dobit i prihod

Prihod od prodaje dozvola za emisiju štetnih gasova drugim proizvođačima automobila skočio je 31 odsto na 679 miliona dolara

2426 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Američki proizvođač električnih automobila Tesla zabilježio je u prvom kvartalu snažan rast prihoda i dobiti zahvaljujući podignutim cijenama koje su ublažile uticaj poremećaja u nabavci i viših troškova sirovina.

Teslin prihod porastao je u prvom tromjesečju 81 odsto na 18,8 milijardi dolara, pokazao je izvještaj, prenosi SEEbiz.

Prihod od prodaje dozvola za emisiju štetnih gasova drugim proizvođačima automobila skočio je 31 odsto na 679 miliona dolara.

Neto dobit više je nego usedmerostručena, na 3,32 milijarde dolara.

Dobit prije poreza (EBITDA) po isporučenom vozilu porasla je više od 60 odsto na 16.203 dolara.

Kompanija je podigala cijene u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama, nakon što je izvršni direktr Elon Musk u martu upozorio na pritisak viših cijena sirovina i logističkih usluga u uslovima krize u Ukrajini.

Poskupljenja su osmišljena tako da pokriju veće troškove u sljedećih šest do 12 mjeseci, što Teslu štiti od penala za potencijalno nerealizovane narudžbe.

Musk je više troškove pripisao litijumu, irekavši da je metal "ograničavajući faktor" za proizvodnju električnih vozila.

On je pozvao kompanije da krenu u poslovanje s litijumom, koji će, prema njegovim riječima, zahvaljujući visokim cijenama, generisati veliku dobit.

Musk je najavio i "uzbudljive informacije" o nabavci sirovina za baterije u idućim mjesecima.

I Tesla planira da proizvodi baterije, a Musk je istakao da će baterijske ćelije 4680 postati rizik za proizvodnju u sljedećoj godini, ako se do njenog početka ne riješi problem potrebnog obima proizvodnje.

Kompanija je navela i da su izgubili oko mjesec proizvodnje u fabrici u Šangaju zbog lockdowna. Proizvodnja se nastavlja u ograničenom opsegu, što će uticati na obim isporuka u drugom tromjesečju.

Musk očekuje da će u periodu od aprila do juna proizvesti otprilike jednak broj automobila kao i u prvom tromjesečju.

Bonus video: