Falsifikovani djelovi za automobile: Prevara opasna po život

„Potrošači bi trebalo da budu svjesni da u slučaju velike razlike u cijeni u odnosu na originalne djelove tu nešto jednostavno ne štima“

16346 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

U opticaju je sve više lažnjaka na tržištu automobilskih djelova, kažu njemački proizvođači vozila. Njima to pravi štetu, a za učesnike u saobraćaju može biti veoma opasno.

Lita Silje Jeniš je pravnica i radi za Mercedes-Benc.

Ona se bavi zaštitom robne marke i pokušava da otkrije falsifikovane Mercedesove djelove, te da ih ukloni s tržišta. „Krivotvoreni proizvodi predstavljaju znatan rizik za mušterije“, kaže Jeniš.

Recimo djelovi za kočnice s manje vrijednim komponentama što u praksi znači duži put kočenja. Ili diskovi za kočnice koji sadrže otrovne supstance poput olova ili arsena. Vjetrobrani od običnog prozorskog stakla. Filteri za vazduh koji nijesu napravljeni od materijala otpornog na vatru. Popis je dug.

Sve više obmana

Sudeći po podacima proizvođača automobila, falsifikovani djelovi se često otkrivaju i povlače iz prodaje. Folksvagen je objavio da je samo za tu marku vozila prošle godine zaplijenjeno falš djelova u vrijednosti od četrnaest miliona eura. To je skoro dva puta više nego godinu dana ranije (osam miliona).

Kod Mercedesa su tokom 2021. u sklopu 650 racija od strane njemačkih vlasti otkrili više od 1,86 miliona krivotvorenih djelova. To je šest odsto više nego u 2020.

„Nema čega nema“, kaže pravnica Jeniš. U ponudi su Mercedesove zvijezde, aluminijumske felne, erbeg, brisači, pa sve do djelova za kočnice i svećica za motor.

Inženjer Tomas Šuster iz organizacije KÜS, zadužen za tehnički pregled vozila, kaže da je ovaj trend u porastu. Neki djelovi su, kaže, toliko nekvalitetni da mogu ugroziti sigurnost saobraćaja.

Ali, ima i djelova koji su dovoljno dobri, takoreći vjerne kopije originala – to pak nanosi ogromnu ekonomsku štetu proizvođačima.

motor, auto
foto: Shutterstock

Opasnost za učesnike u saobraćaju

Falsifikovani djelovi se često brzo otkriju na tehničkom pregledu vozila, barem oni koji se vide na prvi pogled. Originalni djelovi ili djelovi koji su „kopirani“ s izričitom dozvolom proizvođača na sebi imaju kontrolni broj. Ali šta je s djelovima koji nijesu vidljivi osim ako se automobil ne rasklopi?

„Filteri za vazduh, svećice ili diskovi za kočnice su ugrađeni tako da ne možemo vidjeti da li su falsifikati“, napominje Šuster. Nasuprot tome, lako se vide falsifikovane felne ili svijetla. Ovo posljednje je opasno u saobraćaju jer loši farovi mogu zaslijepiti vozače iz suprotnog smjera.

Često i sami vozači mogu da posumnjaju da im se podvaljuje falsifikat. „Potrošači bi trebalo da budu svjesni da u slučaju velike razlike u cijeni u odnosu na originalne djelove tu nešto jednostavno ne štima“, kaže Šuster.

Automobilska branša ulaže velike napore u borbi protiv krivotvorenih djelova. Koncern VW je pojačao saradnju s vlastima u Njemačkoj i inostranstvu.

Mercedes, kako nam kaže pravnica Jeniš, prikuplja informacije, sarađuje s carinom, istražuje onlajn-prodavnice i pomaže istražnim organima prilikom racija.

Bonus video: