Tojota primorana na povratak na mehaničke ključeve zbog manjka čipova

Globalna nestašica čipova izazvala je ozbiljno kašnjenje u proizvodnji i isporuci automobila, pri čemu su mnogi kupci morali da čekaju godinama da dobiju poručeno

4014 pregleda 3 komentar(a)
ilustracija, Foto: Rojters
ilustracija, Foto: Rojters

Najprodavaniji svjetski proizvođač automobila saopštio je da će zamijeniti jedan od dva elektronska "pametna" ključa za automobile, mehaničkim. Na taj potez su se odlučili kako bi uspjeli da isporuče automobile kupcima u Japanu, prenosi Rojters.

"Pošto se nastavlja nedostatak poluprovodnika, ovo je privremena mjera kojom će automobili kupcima, biti isporučeni što je brže", saopštila je Tojota, uz izvinjenje zbog neprijatnosti.

"Što se tiče drugog pametnog ključa, planiramo da ga predamo čim bude spreman", dodaju iz Tojote.

Globalna nestašica čipova izazvala je ozbiljno kašnjenje u proizvodnji i isporuci automobila, pri čemu su mnogi kupci morali da čekaju godinama da dobiju poručeno.

Ova godina je bila posebno teška za Tojotu, jer su prirodne katastrofe i drugi poremećaji dodatno pogoršali njihove probleme.

Prošle nedjelje je proizvođač Tojota i Leksus modela upozorio da vjerovatno neće moći da proizvede 9,7 miliona vozila, koliko je prvobitno predviđao za tekuću poslovnu godinu.

Bonus video: