Čuvena "buba" glavna atrakcija skupa Volkswagen oldtajmera u Tivtu

Sa proizvodnih traka Volkswagena u Njemačkoj i širom svijeta popularni "kaffer" ili "buba", silazio je u kontinuitetu od 1945. do 2003. i napravljen je u više od 22 miliona primjeraka

20485 pregleda 188 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Više od 50 starih Volkwagen automobila i njihovih vlasnika iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije okupilo se danas na "Maškaranoj bubijadi" u Tivtu - centralnom događaju 13. po redu Susreta vlasnika Volkswagen oldtajmera koji je u Tivtu priredio "Volkswagen Classic Club" u saradnji sa Opštinom i Turističkom organizacijom Tivat.

U duhu velikog međunarodnog karnevala koji se u Tivtu održava večeras, i stari Volkswagen automobili bili su maštovito ukrašeni i nosili su maske - velike oči na šoferšajbnama.

Najviše je bilo primjeraka "bube" najpopularnijeg automobila koji je za Volkswagen još 1933. konstruisao čuveni njemački inženjer dr Ferdinand Porše. Sa proizvodnih traka Volkswagena u Njemačkoj i širom svijeta popularni "kaffer" ili "buba", silazio je u kontinuitetu od 1945. do 2003. i napravljen je u više od 22 miliona primjeraka.

Veliki broj "buba" i danas su bile glavna atrakcija skupa Volkswagen oldtajmera u Tivtu. Među njima je bilo različitih varijanti ovog automobila pogonjenog legendarnim i "neuništivim" vazdušno hlađenim bokser benzinskim motorima od 1,2 , 1,3 i 1,6 litara zapremine.

Izloženi su kako originalni ili perfektno restaurirani automobili u stanju i izgledu kakvi su bili kada su prije više od 40 godina, sišli sa proizvodnih traka ili pak maštovito prerađene "bube" u raznim stilovima, među kojima i nekoliko automobila u tzv. rat rod stilu.

Tu su bili i bagiji na bazi "bube", ali i legendarni "buliji" - Volkswagen T2 i T3 kombiji koji su u osnovi, manje ili više modernizovana mehanička izvedenica "bube".

Osim pravih VW oldtajmera pogonjenih vazdušno hlađenim bokserima, na skupu je bilo i nekoliko njihovih nešto modernijih i mlađih rođaka, VW automobila sa vodenim hlađenjem poput "golfova" jedinica, caddy-ja serije 1, posljednjih primjeraka T3 generacije modela "transporter" i čak jedan VW LT kombi.

Posebnu pažnju posjetilaca privukao je i još jedan "uljez" na skup - stari NSU prinz sa poletka sedamdesetih koji je tehniloški, bliski srodnik "bube'.

Najstariji auromobil na skupu bila je predivno restaurirana tzv. buljava "buba" iz 1960. koja je na okupljanje stigla iz Beograda. Vrijednost ovog automobila starog 63 godine, procjenjuje se na preko 15.000 eura.

"Drago nam je što smo nakon pauze i okupljanja manjeg obima zbog pandemije u protekle dvije godune, ponovno napravili veći skup ljubitelja VW oldtajmera u Tivtu. 'Bube' su se opet pokazale kao legendarni automobili sa neprolaznim šarmom jer vidite i danas koliko ih ljudi sa ljubavlju i radošću obilazi, razgledai komentariše izložene automobile", kazao je "Vijestima" predsjednik "Volkswagen Classic Cluba Montenegro" iz Tivta, Zlatko Janković koga smo zatekli pored njegovog "Herbie-a" - perfektne replike istoimene "žive bube" iz serije istoimenih filmova Dizni studija iz sredine šezdesetih.

Volkswagen oldtajmeri Tivat
foto: Siniša Luković

Bonus video: