CORE days with BMW

Ekonomije regiona su od pandemije korona virusa, odnosno u protekle tri godine, ekonomski porasle za oko 10 odsto dok je u EU rast iznosio oko tri odsto, rečeno je na otvaranju međunarodne konferencije CORE days u Kotoru, gdje je predstavljen prvi regionalni indeks o uslovima za održivi ekonomski razvoj.

7521 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Voli Motors
Foto: Voli Motors

Indeksom su obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Sjeverna Makedonija, i Srbija koje zajedno čine tržište od gotovo 20 miliona stanovnika i ukupnim BDP-om od skoro 200 milijardi evra. U izveštaju se navodi da je za još brži ekonomski rast neophodno unaprijediti poslovno okruženje u cieloj regiji.

Konferenciju CORE days 2023 - Pametan i zeleni rast – lokalno, regionalno, evropski, organizuje NALED u saradnji sa drugim članovima Partnerstva za konkurentni region uz podršku Švedske Vlade koju sprovodi Sida iz njemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ. Podršku u organizaciji konferencijue pružila je i kompanija BMW Voli Motors koja se pobrinula za prevoz zvanica u najnovijim modelima BMW-a.

Voli motors
foto: Voli Motors

Partnerstvo za konkurentni region (CORE Partnership) predstavlja platformu za dijalog i razmjenu najboljih reformskih rješenja za održivi razvoj regiona. Partnerstvo okuplja više od 20 institucionalnih partnera sa teritorije Zapadnog Balkana i Hrvatske, uključujući i nove članove - Asocijaciju lokalnih autonomija Albanije iz Tirane i Institut za razvojna istraživanja Riinvest iz Prištine. Nastalo je 2022. godine kao nadogradnja Mreže za povoljno poslovno okruženje koja je u prethodnih 10 godina radila na unapređenju i usaglašavanju uslova poslovanja u regionu kroz BFC program certifikacije.

#bmw #volimotors #coredays #corepartenship #naled

Voli motors
foto: Voli Motors