Kako da operete auto kao profesionalac: Od pretpranja do sušenja vodom

Čak i kada imate dobar proizvod, a ne koristite ga kako treba, možete da napravite dosta grešaka, kaže Kristijan Rejš, tehnički instruktor Sonaksa, kompanije specijalizovane za proizvodnju sredtstava za njegu automobila
8379 pregleda 0 komentar(a)
Uvijek perite odozgo prema dolje, Foto: Saša Marković
Uvijek perite odozgo prema dolje, Foto: Saša Marković

Ako želite da operete automobil kao profesionalac u servisu za njegu, potrebna vam je vještina, i odgovarajuća sredstva.

Danas uz pomoć eksperta iz ove oblasti objašnjavamo kako to možete da uradite.

Prije svega, vrlo je bitno koristiti kvalitetne preparate, koji nemaju u sebi alkalnih sastojaka, jer će manje kvalitetni proizvodi da ostave traga na automobilu.

Alkalni proizvodi ostavljaju fleke na kederima i hromu
Alkalni proizvodi ostavljaju fleke na kederima i hromu(Foto: Saša Marković)

"Možete da napravite mnogo grešaka kada perete automobil. Prije svega treba da imate odgovarajući proizvod, a zatim treba da znate kako da ga koristite", kaže Kristijan Rejš, tehnički instruktor Sonaksa, kompanije specijalizovane za proizvodnju sredtstava za njegu automobila.

"Ako koristite alkalni proizvod on će gumene djelove učiniti tvrdim i imaćete fleke na kederima. Takođe, slične fleke nastaju i na hromiranim djelovima, poput lajsni oko prozora".

Čak i kada imate dobar proizvod, a ne koristite ga kako treba, možete da napravite dosta grešaka, kaže Rejš, koji i sam već 12 godina posjeduje servis za njegu automobila u Njemačkoj.

"Na primjer, treba da znate koliko dugo treba da djeluje sredstvo, zato prije upotrebe dobro proučite uputstvo. Naravno, potrebni su vam čisti sunđeri i tekuća voda čitavo vrijeme. To su osnovne stvari, a dok ne steknete iskustvo, ostalo zavisi od vaše vještine. Prvi korak je pretpranje, proces tokom koga se uklanja uporna prljavština koja je, narodski rečeno, zapekla. Za to se koristi posebno sredstvo koje često dolazi u formi koncentrata. Prvi korak je da ovim sredstvom isprskamo automobil, a posebno najizloženije površine kao što je prednji dio vozila, vjetrobran, bokovi i bankine. Za spoljašnjost koristimo rastvor 1:10, a za unutrašnjost 1:20. Jačinu rastvora mijenjamo u zavisnosti od stanja vozila. Vrijeme djelovanja je dva do pet minuta. Postoji jedno pravilo za sve vrste sredstava za pranje - nemojte da dozvolite da se osuši", savjetuje Rejš.

Dok sredstvo djeluje, Rejš nanosi sredstvo za čišćenje naplataka.

Za naplatke se koristi posebno sredstvo
Za naplatke se koristi posebno sredstvo(Foto: Saša Marković)

I ovdje je važno koristiti kvalitetan proizvod, da ne bismo oštetili aluminijum, hrom ili magnezijum od koga su napravljeni točkovi.

U preparatu koji on koristi postoji indikator boje koji kada dođe u dodir sa česticama metala sa kočionih diskova postaje ljubičast.

"Pretpranje je vrlo važan korak jer ako dobro odradite ovaj dio uštedjećete dosta vremena kasnije. U ovom koraku uklanjamo većinu uporne prljavštine, sada je automobil skoro čist, ostalo je samo malo statičke prljavštine, a nju ćemo skinuti šamponom u narednom koraku".

Slijedi pranje šamponom. Potrebno je napraviti odgovarajući rastvor ovog proizvoda, a može se nanositi i putem prskalice. Za ispiranje pripremite kofu svježe vode, i obavezno koristite čiste sunđere.

Sunđer
Sunđer uvijek da bude čist(Foto: Saša Marković)

"Perite uvijek odozgo prema dolje, jer je većina prljavštine na donjem dijelu vozila. Ako počnete odozdo podići ćete tu prljavštinu na gornje površine vozila, pa može doći do ogrebotina. Pritom ispirajte sunđer što češće, jer su posebno crni automobili osjetljivi na ogrebotine", upozorava Rejš.

Kada smo završili sa pranjem šamponom, ispraćemo automobil vodom pod pritiskom. Na kraju, automobil je superčist, ali se na njemu ne vide kapljice vode koje su pokazatelj da je na farbu nanijeta zaštita. Upravo to je naredni korak. Primjena zaštitnog sredstva će održavati automobil čistim, davaće mu dodatni sjaj i glatkoću.

Prskanje šampona
Prskanje šampona(Foto: Saša Marković)

Umjesto da sušimo automobil ostavićemo ga da bude mokar, jer je to vrlo važno za ovaj korak. I ovdje se pravi rastvor koji se može nanositi i na lim i na staklo automobila. Treba paziti da se ne nanese veća količina od predviđene, jer su ova sredstva izuzetno izdašna i efikasna.

Vrlo je važno da ovo sredstvo za zaštitu ne ostavite da se osuši. Treba da ga isperete odmah nakon nanošenja. Nakon toga, dok posipate vodu preko automobila, vidjećete efekat odvajanja vode od površine.

A sada slijedi sušenje automobila vodom. Dobro ste pročitali – sušenje vodom. Nakon što pustite vodu preko karoserije, površina će ostati gotovo suva i izuzetnog sjaja. Na ovaj način treba nanijeti sredstvo na čitavu površinu atomobila, a zatim ga na sličan način osušiti vodom.

Sušenje vodom
Sušenje vodom(Foto: Saša Marković)

Konačno slijedi definitivno sušenje, za koje treba koristiti visokokvalitetnu mikrofober krpu.

Bonus video: