Koja hrana ide uz vožnju?

Ako nas očekuje duža vožnja, moramo da jedemo prije nego što sjednemo za volan, ali treba da izbjegavamo namirnice koje bi mogle da nam stvore probleme i smanje koncentraciju
4308 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Seat
Ilustracija, Foto: Seat

Sezona putovanja i godišnjih odmora je u punom zamahu, mnogi su se odlučili za duže putovanje automobilom, a da bi sve teklo po planu, vrlo je važno da povedemo računa šta jedemo prije nego što se otisnemo na put, ali i tokom samog putovanja automobilom.

Ako odaberemo pogrešnu ishranu, to može da dovede do pospanosti, umora, nervoze ili problema sa stomakom koji mogu da utiču na koncentraciju vozača. Sve ovo značajno povećava rizik od saobraćajne nezgode.

Dr Mari Karmen Lopez iz Seatovog medicinskog centra kaže da nije dobro ako sebi kažete da će put brzo da prođe, već da treba da potpuno kontrolišete svoje mentalne i psihičke sposobnosti i da stvorite uslove da vam bude što komfornije, a to uključuje i odabir prave hrane.

Vožnja je aktivnost koja sagorijeva od 1.000 do 1.350 kilokalorija dnevno, što je slično kao da ste vrijeme proveli odmarajući se. Iz tog razloga, vozaču nije potrebna velika količina hrane, i trebalo bi da ograniči unos na 2.000 do 2.500 kilokalorija dnevno.

Ipak, nikad ne treba da sjednete za volan praznog stomaka, jer može da vam padne nivo šećera i da dobijete nesvjesticu. Osim toga, grčevi i nelagodnost koje izaziva glad smanjuju vašu pažnju jer su vam misli na sasvim drugoj strani ”, objašnjava dr Lopez.

Manji, a češći obroci

Veliki obroci dovode do pospanosti, bolova u stomaku, kiseline i gasova, a svi ovi simptomi će uticati na vašu sposobnost koncentracije. Nakon ručka, na primjer, sposobnost opada za 10 odsto. Dr Lopez preporučuje da pravite češće pauze i da unosite manje količine hrane. Nakon glavnog obroka, šetajte okolo 15 minuta ili dremnite malo da razbistrite glavu.

Hrana za izbjegavanje

Pržena, pohovana, začinjena hrana i sosovi mogu da budu prepreka bezbjednoj vožnji. Kada ste za volanom takođe bi trebalo da izbjegavate pirinač, pasulj i tjesteninu. Pošto je vožnja aktivnost koja ne zahtijeva značajniji unos kalorija najbolje je da ne unosite previše ugljenih hidrata pošto oni izazivaju nadimanje. Osim toga, oni se brzo vare, pa nakon njih ubrzo ponovo ogladnite. Iako su citrusi (limun, grejpfrut, pomorandže ili mandarine), luk i paradajz zdravi, ako ih jedete u većim količinama to će da prouzrokuje stavranje viška kiselina, pa ih je najbolje izbjegavati kada je pred vama duga vožnja.

Voda - osnovno gorivo

Prema istraživanju Univerziteta Lafborou iz Velike Britanije i Evropskog instituta za hidrataciju, vozači koji ne uzimaju dovoljno tečnosti prave greške u vožnji kao osobe koje imaju 0,8 promila alkohola u krvi, kao da su popili četiri čaše vina. Najčešće greška je nenajmjerno napuštanje saobraćajne trake, zakašnjeli refleks pri kočenju i kačenje ivičnjaka. “Dehidratacija može da dovede do vrtoglavice, povraćanja, a u najekstremnijim slučajevima i do gubitka svijesti”, kaže dr Lopez.

Iz ovog razloga je vrlo važno da pijete dosta tečnosti, posebno kada su temperature visoke i to pri svakom zaustavljanju. Voda je najbolja opcija, ali možete je kombinovati i sa voćnim sokom. Kad je riječ o kofeinu, dr Lopez ističe da par šolja kafe ili čaja tokom dana može da vam pomogne da ostanete skoncentrisani, ali više od toga može da dovede do nesvjesnih trzaja. Energetski napici su tokom vožnje apsolutno nepreporučljivi.

Uzimanje obroka za volanom kažnjivo

Pravila saobraćaja u većini evropskih zemalja izričito ne zabranjuju unos hrane ili piće tokom vožnje. Međutim, i jedna i druga aktivnost mogu da dovedu do smanjenja pažnje i da ograniće slobodu pokreta, što jeste kažnjivo. Studija univerziteta u Lidsu pokazala je da kad jedete za volanom, vrijeme reakcije je sporije za 44 odsto. Tako ćete se u Španiji, na primjer, ako jedete ili pijete za volanom, suočiti sa kaznom od 200 eura. Zato je najbolje da ovo radite tokom pauza.

Jelovnik za vozače

Dr Lopez je preporučila i jelovnik za vozače koji obezbjeđuje dovoljno hranljivih namirnica i koji je dovoljno lagan da spriječi otežano varenje i probleme sa stomakom. Evo kako izgleda ovaj meni.

Doručak: dva parčeta hleba sa slaninom ili sirom; komad voća; kafa ili čaj

Užina: vegeterijanski sendvič i voda

Ručak: Salata; meso ili riba (pečeno ili grilovano); voće; voda i kafa ili čaj

Užina: Voće, jogurt i voda

Bonus video: