Posljednja Folksvagenova buba izašla iz fabrike - Vijesti.me
KRAJ PROIZVODNJE

Posljednja Folksvagenova buba izašla iz fabrike

Posljednja verzija "bube" nema skoro ništa zajedničko sa svojim velikim prethodnikom kojeg je smislio austrijski inženjer Ferdinand Porše

Posljednja proizvedena "buba"
Posljednja proizvedena "buba" (Foto: Beta/AP)

Posljednji primjerak kultne Folksvagenove "bube" izašao je danas iz fabrike te firme u Puebli, u Meksiku, čime je stavljena tačka na više od sedam decenija proizvodnje ovog automobila, prenosi novinar agencije Frans pres. 

Uz svirku marijačija i aplauz, automobil metalize plave boje prošao je nekoliko metara ovjekovječen kamerama, okružen radnicima iz fabrike gdje je proizvedeno 1,7 milion novih automobila marke "buba" od 1997. godine.

"Grasijas Bitl" (Hvala Bubi) pisalo je na majicama radnika koji su sastavili ovaj posljednji primjerak automobila za sedam sati. 

Šezdeset pet posljednjih "buba" u istoriji, numerisanih od 1 do 65, što odražava 65 godina rada Folksvagena u Meksiku, prodato je preko interneta po cijeni od oko 21.000 dolara. 

Posljednja verzija "bube" nema skoro ništa zajedničko sa svojim velikim prethodnikom kojeg je smislio austrijski inženjer Ferdinand Porše. 

On je bio angažovan da realizuje ideju nekadašnjeg njemačkog diktatora Adolfa Hitlera o "narodnom automobilu", po uzoru na Fordov "model T" u SAD.

Proizvodnja tog klasičnog modela je počela tokom 1930-ih i završena 2003. godine.

Posljednji primjerak inovirane "bube" iz završne serije od 5.961 automobila završiće u muzeju poslije ceremonija u Puebli kojima se obilježava kraj proizvodnje.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Auto