Pritvorenik u ZIKS-u mjesec štrajkuje glađu, od danas ne uzima ni vodu

Osumnjičeni za organizaciju šverca droge, protestuje zbog navodnog nezakonitog postupanja tužiteljke Mire Samardžić

542 pregleda 25 komentar(a)
Mira Samardžić, Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Mira Samardžić, Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević

Pritvorenik Duško Martinović 26 dana štrajkuje glađu u samici, a najavio je da će danas prestati da uzima i vodu u znak protesta zbog načina na koji Specijalno tužilaštvo vodi postupak protiv njega.

Martinović je sa još trinaest osoba uhapšen prošlog oktobra, a u aprilu je specijalna tužiteljka Mira Samardžić protiv njih podigla optužnicu zbog organizovanog šverca narkotika u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Holandiji.

Optužen je da je organizator te kriminalne grupe.

"Pritvoreno lice D.M. od 28. 07. 2016. godine štrajkuje glađu. Kao razlog štrajka naveo je nezadovoljstvo radom pravosudnih organa, a vezano za krivični postupak zbog koga se on nalazi u Istražnom zatvoru Podgorica”, saopšteno je "Vijestima" iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Oni su rekli da ih je Martinović juče pismeno obavijestio da će od danas “radikalizovati štrajk, odnosno da neće uzimati vodu, da neće izlaziti u šetnju, te da će odbijati terapiju”.

Izvor blizak Martinoviću rekao je “Vijestima” da on štrajkuje zato što navodno specijalna tužiteljka Samardžić vodi “neosnovanu finansijsku istragu o porijeklu njegove imovine, koju koristi kao ucjenu za potpisivanje lažnog priznanja”.

"Ona vrši pritisak na njega i njegovu porodicu, prijeti im izbacivanjem iz kuće koja se vodi na majku a kupljena je 2007. kada je bio u zatvoru u Francuskoj i nema veze sa krivičnim djelom za koje ga terete”, rekao je taj izvor.

Martinović je odležao više godina zbog pljačke dragulja na Azurnoj obali, a po tom događaju snimljen je i film.

Samardžićeva navodno traži od Martinovića da u sporazumu koji je on voljan da potpiše i prizna svoju krivicu “optuži nevine ljude kako bi se opravdale greške Specijalnog državnog tužilaštva”, pa bi onda navodno odustala od finansijske istrage, rekao je taj izvor.

Sagovornik “Vijesti” je kazao da Martinović štrajkuje i zbog "namjerne opstrukcije i odugovlačenje postupka", poput nedostavljanja dokaza koje ima tužiteljka odbrani više od četiri mjeseca nakon podizanja optužnice.

"Vijestima" iz Specijalnog tužilaštva nije odgovoreno da li su obaviješteni o Martinovićevom štrajku, da li su upoznati sa razlozima, te da li su tačni navodi da se na njega vrši pritisak u vezi sa finansijskom istragom koja se vodi o njegovoj imovini, te da se zahtijeva da u okviru sporazuma o priznanju krivice tereti i ljude za koje tvrdi da nijesu umiješani u taj slučaj.

Iz ZIKS-a su saopštili da je “izjava o štrajku pritvorenog lica D.M. dostavljena nadležnom sudiji Višeg suda, kao i Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici”.

Iz Višeg suda je odgovoreno "Vijestima" da ne mogu "dostavljati podatke o sadržini pisama pritvorenih lica, jer bi time kršili njihovo pravo na privatnost zagarantovano čl. 40. Ustava i čl. 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”.

Štrajk glađu može da potraje i par mjeseci, poznati su slučajevi da štrajkači umiru 74. dana štrajka, dok štrajk žeđu može da potraje samo nekoliko dana.

"Zdravstveno stanje pritvorenika D.M. je stabilno i isti se nalazi pod stalnim nadzorom ljekara Zdravstvene službe ZIKS-a”, stoji u odgovorima iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija na pitanja "Vijesti".

Bonus video: