I Nurković dio grupe za ubistva?

Baranin uhapšen zbog sumnje da je dio krimi organizacije koja je planirala likvidaciju njegovog sugrađanina Jova Đurovića
10579 pregleda 3 komentar(a)
Sve više osoba na spisku osumnjičenih (ilustracija), Foto: Shutterstock
Sve više osoba na spisku osumnjičenih (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2018. 07:33h

Baranin Mirzet Nurković uhapšen je juče zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je planirala likvidaciju njegovog sugrađanina Jova Đurovića.

Nurkoviću su lisice na ruke stavili službenici barske policije i Specijalnog policijskog odjeljenja.

Prema saznanjima “Vijesti”, tužilačkom proširenom naredbom o istrazi Nurković je osumnjičen za stvaranje kriminalne organizacije, koja je osim Đurovićevog, planirala još nekoliko ubistava.

Takođe, Specijalno državno tužilaštvo tereti ga i da je pomagao članovima kriminalne grupe, koju su, osim njega, navodno formirali Almir Jahović i Aldin Osmanagić, brat ubijenog Armina Muše Osmanagića.

Ranije uhapšeni Enzan Ciriković sa Kosova, priznao je istražiteljima da je angažovan da krajem avgusta aktivira bombu i ubije Đurovića.

To piše u obrazloženju odluke sudija Apelacionog suda, koje su početkom novembra za još za dva mjeseca produžile pritvor Cirkoviću i ostalim uhapšenim članovima navodne kriminalne grupe.

Organizatori - Osmanagić i Jahović su u bjekstvu.

Kao članovi te organizacije označeni su još i Barani Darko Milići Eldan Nurković, kao i Đorđe Cicmil iz Budve.

“Osnovana sumnja da je okrivljeni E. C. izvršio krivično djelo stavljeno mu na teret proizilazi prvenstveno iz činjenice da je okrivljeni na prvom saslušanju pred Specijalnim državnim tužilaštvom priznao izvršenje krivičnog djela stavljenog mu na teret, te u bitnom naveo da je angažovan od strane A. O. da postavi bombu na motocikl kojim se kreće J. Đ., što je on i učinio, te da mu je u tome pomogao i A. J., te da je bomba postavljena, ali nije aktivirana vjerovatno zbog nekih tehničkih problema, zatim iz naknadno prispjelih vještačenja iz kojih se utvrđuje da je sa motora kojim se kretao J. Đ. otpala eksplozivna naprava”, piše u obrazloženju sudija Apelacionog suda.

Cirikoviću je priznao da je ta kriminalna grupa planirala još dvije likvidacije - da im je meta bio i bokser Nikola Sjekloće iz Budve.

“Osnovana sumnja proizilazi i iz ostalog djela odbrane okrivljenog C. u kojoj je priznao da je prihvatio i planirao da sa drugim okrivljenima izvrši najmanje dva ubistva na teritoriji opštine Budva, od kojih je jedno ubistvo N. S., te da su preduzeli i radnje osmatranja kuće, odnosno objekta u kome stanuje N. S., te planirali na kom mjestu i u kom trenutku da izvrše likvidaciju, kao i put kojim bi pobjegli sa lica mjesta, a nakon izvršenog krivičnog dela”, navodi se u obrazloženju.

Sudije su konstatovale i da su osumnjičeni Milić i Nurković u bitnom priznali krivična djela stavljena im na teret, kao i da iz njihovih odbrana proizilazi i da je Đorđe Cicimil kriv.

“Posebno odbrane okrivljenog E. C. koja je u djelu gdje opisuje postupanje Đ. C. potvrđena materijalnim dokazima, odnosno uplatama novca preko W.U. sa drugog imena, te da je okrivljeni Đ. C. u kritično vrijeme sačekivao okrivljenog C. na sjeveru CG prilikom ulaska u CG i odvozio ga u P. gdje su se sastajali sa drugim okrivljenima, a potom u B. gdje su izviđali mjesto na kojem su trebali da izvrše ubistvo N.S.”, piše u obrazloženju Apelacionog suda.

Jovan Đurović je brat Luke Đurovića, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći u Kotoru oktobra 2013. godine, a koji je navodno bio na čelu jednog barskog kriminalnog klana. Policija, kako su nezvanično saopštavali, sumnja da je ta grupacija htjela da osveti ubistvo Muše Osmanagića.

On je pogođen hicem iz snajperske puške u septembru 2014. godine, dok je ulazio u baštu svog restorana “Savoja” u centru Bara.

Bonus video: