Regionalna platforma: Apelacioni sudi da ponovo razmotri presudu Jovu Martinoviću

Regionalna platforma apeluje na pravosudne organe Crne Gore da se u buduće uzdržavaju od kriminalizovanja novinara i novinarske profesije
514 pregleda 0 komentar(a)
Jovo Martinović, Foto: Savo Prelević
Jovo Martinović, Foto: Savo Prelević

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, traži od Apelacionog suda Crne Gore da ponovo razmotri prvostepenu presudu Višeg suda kojom je istraživački novinar Jovo Martinović oglašen krivim prije dva dana u Podgorici.

Martinović je osuđen na 18 mjeseci zatvora za krivična djela stvaranja zločinačke organizacije i neovlašćena proizvodnja, posjedovanja i promet opojnih droga. Presuda je prvostepena i dozvoljena je žalba.

Regionala platforma podržava zahtjeve Sindikata medija Crne Gore da se Martinoviću obezbjedi fer postupanje u žalbenom postupku, a od crnogorskih sudova zahtjeva primjenu najviših standarda Evropskog suda za ljudska prava koji je odnose na prava novinara i slobodu medija.

Takođe, Regionalna platforma apeluje na pravosudne organe Crne Gore da se u buduće uzdržavaju od kriminalizovanja novinara i novinarske profesije.

Martinović, koji je nagrađivani novinar, je u svom dosadašnjem radu pokazao integritet i znanje baveći se temama iz oblasti organizovanog kriminala, korupcije i kršenja ljudskih prava, uključujući ratne zločine na Zapadnom Balkanu. U pritvoru je proveo 14 mjeseci, a od januara 2017. mu je dozvoljeno da se brani sa slobode. Od momenta kada je uhapšen u oktobru 2015. godine tvrdi da je nevin i da je sa prvooptuženim u ovom slučaju bio u kontaktu jer je radio na dokumentarnom filmu za jednu francusku televiziju koja je to potvrdila.

Regionalnu platformu čine: Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Bonus video: