"Policajac nas je bez razloga udarao koljenom"

Nastavak suđenja službenicima Uprave policije za zlostavljanje više građana Ulcinja
4845 pregleda 2 komentar(a)
Šutirali i udarali šamare građane: Racija u Ulcinju, Foto: URA
Šutirali i udarali šamare građane: Racija u Ulcinju, Foto: URA

Ulcinjani Viktor Lukić, Mirsad Čobović i Enis Cungić tvrdili su juče da ih je policajac Vladmir Baković bez razloga udarao koljenom dok su bili u savijenom položaju, prilikom racije u ulcinjskom kafiću “Di Trevi” 17. juna 2017. godine. To su ispričali u nastavku suđenja službenicima Uprave policije Bakoviću, Radovanu Milićeviću i Zoranu Pejoviću.

Svjedoci su pred sudijom Goranom Šćepanovićem ispričali da im je Baković tada nanio lakše tjelesne povrede. Aktivni policajci Baković i Milićević i njihov nekadašnji kolega Pejović ranije su u barskom Osnovnom sudu negirali da su zlostavljali građane u “Di Treviju”, objašnjavajući da su taj lokal pretresli u potrazi za osobama koje su nekoliko dana ranije tokom racije fizički napale ulcinjskog uniformisanog policajca Safeta Metanovića.

Branilac optuženih policajaca, advokat Zoran Piperović kazao je “Vijestima” da mu je od svjedočenja Lukića, Čobovića i Cungića da su udarani, zanimljivije to što nijesu mogli da se sjete ničega vezanog za događaj sedam dana prije toga, kada je kod pekare u Štoju napadnut i udaren policajac Metanović.

“Među nekoliko momaka koji su se tada tu nalazili, u pijanom stanju, bili su i danas saslušani svjedoci koji nijesu mogli ili nijesu znali da odgovore na moja pitanja - da li su i kojim povodom dali izjavu u Odjeljenju bezbjednosti Ulcinj, ko je bio sa njima u društvu i zbog čega je napadnut policajac. To je meni bitno, ne da opravdam ponašanje policajaca, ako je bilo tako kako opisuju, već da dokažem da je racija kritičnog dana ima svoj razlog - napad na policajca od strane alkoholisanih momaka”, kazao je Piperović.

Dodao je da ne treba pravdati ničije nezakonito ponašanje:

“Ali se pitam - ima li pravo policija da u utvrđivanju vinovnika incidenta napada na bilo koga, a posebno policajca, a posebno kada pretresaju lica koja imaju određena saznanja, primijene tenhniku koja se primjenjuje kod racije a to je nasilno širenje nogu ili savijanje glave ili to može da uradi bez primjene te uobičajene policijske mjere. Dakle, važno mi je i kao Ulcinjaninu da je barska policija te večeri u Ulcinj došla sa određenim razlogom koji je za njih vrlo značajan i da njihov dolazak u Ulcinj nije bio ničiji hir niti demonstriranje sile prema građaninu”, rekao je advokat.

Policajci su dospjeli na optuženičku klupu nakon što je vijeće ulcinjskog Osnovnog suda poništilo sporazum o priznanju krivice koji su Baković, Milićević i Pejović postigli sa lokalnim tužilaštvom, nakon niza incidenata i 17. juna 2017. godine tokom i racija u brojnim lokalima i kasnije u stanici policije.

Njihov dogovor o uslovnoj kazni zatvora za zlostavljanje više Ulcinjana, najprije je prihvatio sudija Jovan Jovanović, ali je vijeće ukinulo to rješenje nakon žalbe punomoćnika oštećenih, advokata Gezima Hadžibetija.

Baković se tereti da je počinio sedam krivičnih djela zlostavljanje, Milićević četiri i Pejović jedno. Baković je optužen da je 17. juna 2017. godine, postupajući kao službeno lice, zlostavljao Enisa Cungića i prema njemu postupao na način koji vrijeđa ljudsko dostojanstvo. Objašnjava se da je obavljajući zadatke interventne grupe, na terasi lokala ‘Capitol’, prišao oštećenom i tražio ličnu kartu, pa ga udario otvorenom šakom po vratu, zatim nogom, te šakom ispod rebara, hvatajući ga za kosu i govoreći mu: “Je...u ti mater, zapamtićeš me dobro”. Navodi se da je istoga dana zlostavljao i Čobovića, kada je ovaj u svojstvu suvlasnika lokala “Di Treevi” došao po pozivu, nakon policijske kontrole kafića. Piše da ga je Baković udario pesnicom u predjelu stomaka i da je oštećeni tada lakše povrijeđen. Bakovića terete i da je u tom lokalu zlostavljao i Viktora Lukića iz Ulcinja stoji da mu je najprije rekao da klekne i stavi ruke iza glave, pa da ga je udario nogom u predjelu rebara i otvorenom šakom iza vrata, upućujući mu riječi:

“Pi..o jedna, sad ćeš da vidiš kako policija bije”. U optužnom predlogu se navodi da je jednako postupao i prema Adrijanu Rudovićupojašnjava se da je njemu, takođe u lokalu “Di Treevi”, prišao i tražio ličnu kartu, pa ga otpozadi čizmom udarao po člancima sa unutrašnje strane, a onda uhvatio šakom za vrat i spustio na koljena govoreći mu da glumi mafijaša koji proziva policiju.

“Nakon čega mu zadaje još jedan udarac nogom, dok se nalazi u klečećem položaju”, piše u dokumentu tužilaštva.

Suđenje policajcima nastavlja se 14. februara.

Bonus video: