Spor Ćalović Marković i države: Predomislili se i otvorili raspravu

Nije kraj suđenju po tužbi Ćalović Marković zbog isključenja iz ASK
4577 pregleda 7 komentar(a)
Traži poništenje odluke Skupštine: Ćalović, Foto: Boris Pejović
Traži poništenje odluke Skupštine: Ćalović, Foto: Boris Pejović

Postupak po tužbi direktorice MANS-a Vanje Ćalović Marković protiv države ipak nije završen jer je sutkinja Branka Zeković odlučila da opet otvori raspravu u tom procesu.

Iako je krajem decembra u jednom ročištu završila suđenje i odredila da će odluku donijeti za mjesec, sutkinja se predomislila pa je preotvorila glavnu raspravu.

“U predmetu P.br.4763/18, donijeto je rješenje kojim se stavlja van snage rješenje ovog suda od 20.12.2018. godine kojim je određeno da je rasprava zaključena, pa je istim rješenjem ročište glavne rasprave zakazano za 03.04.2019. godine u 10:00 sati”, odgovorila je “Vijestima” portparolka tog suda Anja Krkeljić.

Ćalović Marković tužila je državu zbog nezakonite smjene iz Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije. Ona traži poništenje odluke Skupštine.

ASK na čelu sa Sretenom Radonjićem, utvrdio je da je direktorica MANS-a kao članica Savjeta prekršila zakon, a Skupština je zatim smijenila.

Upravni sud poništio je odluku ASK-a, ali je ta institucija ponovo donijela istu odluku.

U tužbi se ističe da je odluka o razrješenju donijeta u vrijeme kada se pred Upravnim sudom vodio spor radi poništenja odluke pomoćnika direktora ASK-a, koji je postupajući po nalozima direktora Agencije, proizvoljno, nezakonito i bez obrazloženja, sa nizom neistinitih navoda, utvrdio da je Ćalović Marković prekršila odredbe Zakona o sprečavanju korupcije.

“Nesporno je, dakle, da odluka pomoćnika direktora Agencije nije bila pravnosnažna, te da nijesu bili ispunjeni uslovi za pokretanje postupka razrješenja u Skupštini Cme Gore”, piše u tužbi.

Dodaje se da povredu zakona prethodno nije utvrdio Savjet ASK-a, već pomoćnik direktora Agencije, a Savjet nije obavijestio nadležni odbor, već je, kako navode to uradio direktor Agencije.

U odgovoru na tužbu se navodi da je sud nenadležan da sudi jer je spornu odluku donijela Skupština, pa bi to predstavljalo miješanje jedne grane vlasti u drugu.

Traže da se sud oglasi nenadležnim ili odbije tužbu kao neosnovanu.

Ustavni sud je ranije utvrdio da su Pravila o radu ASK-a u dijelu sprečavanja sukoba interesa javnih funkcionera suprotna Ustavu Crne Gore, te da pomoćnik direktora uopšte nema ovlašćenja da donosi takve odluke.

Bonus video: