Policija i Tužilaštvo ćute: Kako su utvrdili da je Bešović pratio i pucao u Oliveru Lakić?

Predstavnici policije i tužilaštva su poručili da su rasvijetili ubistvo Miodraga Kruščića i ranjavanje Lakićeve, konstatujući da su ta dva slučaja povezana
2375 pregleda 1 komentar(a)
Uviđaj nakon ranjavanja novinarke, Foto: Boris Pejović
Uviđaj nakon ranjavanja novinarke, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2019. 21:32h

Iz Uprave policije juče je “Vijestima” saopšteno da zbog nesmetanog toka istrage ne mogu da kažu na osnovu čega je utvrđeno da je Filip Bešović pratio i pucao u Oliveru Lakić i iz kojih motiva je ta kriminalna grupa naudila novinarki.

Iz Višeg državnog tužilaštva saopštili su da su nakon detaljne analize prikupljenih dokaza i rezultata vještačenja, ranjavanje Lakićeve prekvalifikovali u krivično djelo - teška tjelesna povreda, nakon prvobitne kvalifikacije - ubistvo u pokušaju.

Predstavnici policije i tužilaštva prekjuče su poručili da su rasvijetili ubistvo Miodraga Kruščića i ranjavanje Lakićeve, konstatujući da su ta dva slučaja povezana. Prema njihovim tvrdnjama, iza tih napada stoji kriminalna organizacija na čelu sa Bešovićem.

Rekli su da je on sa grupom pratio novinarku a potom pucao u nju, a da je Mario Milošević ubio Kruščića.

“Na pres konferenciji koja je održana juče u pres centru Uprave policije, a na kojoj su govorili predstavnici Uprave policije i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, saopšteno je da postoje dokazi za osnovanu sumnju da je navedena kriminalna grupa počinila pomenuta krivična djela na štetu Miodraga Kruščića i Olivere Lakić. U interesu daljeg nesmetanog odvijanja toka istrage u ovom trenutku nismo u mogućnosti da saopšimo druge detalje, jer sve što je bilo moguće saopštiti javnosti rečeno je juče na pres konferenciji u izlaganjima predstavnika Uprave policije i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, kao i u odgovorima na pitanja novinara u vezi sa ovom istragom”, odgovorili su juče iz Uprave policije.

Oni, između ostalog, nisu odgovorili da li imaju čvrste i koje dokaze da je Bešović bio izvršilac i da li je to dovoljno za podizanje optužnice, na osnovu čega se povezuju članovi kriminalne grupe koji stoje iza ubistva Kruščića i ranjavanja Lakićeve, šta povezuje te slučajeve...

Iz Višeg državnog tužilaštva podsjetili su juče na njihovo saopštenje od 16. maja 2018. godine, u kojem su povodom ranjavanja novinarke napisali da je “zasada predmetni događaj kvalifikovan kao pokušaj ubistva”...

“Osim toga, i u odgovoru ovog tužilaštva upućenog vašoj redakciji 10.05.2018. godine se navodi da je ‘... Zbog značaja samog događaja, koji opredjeljuje činjenica da je kritičnom prilikom došlo do povređivanja novinarke, Više državno tužilaštvo u Podgorici u fazi izviđaja preduzima radnje i prikuplja podatke i dokaze, prvenstveno od značaja za rasvjetljavanje predmetnog događaja, ali i podatke i dokaze od značaja za određivanje stvarne nadležnosti tužilaštva, odnosno određivanja pravne kvalifikacije krivičnog djela’”. Navode da su i u odgovoru od 15. maja iste godine, redakciju obavijestili “da je predmetni slučaj kvalifikovan kao pokušaj ubistva na štetu O. L., a nakon sagledavanja svih dokaza, posebno rezultata dobijenih putem više naloženih vještačenja, tužilaštvo će ocijeniti da li se radi o navedenom krivičnom djelu ili, pak, nekom drugom krivičnom djelu koje se goni po službenoj dužnosti”.

“Dakle, ovo tužilaštvo je nakon detaljne analize svih prikupljenih dokaza, kako personalnih tako i materijalnih, te rezultata dobijenih sprovedenim vještačenjima, ocijenilo da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom djelu ubistvo u pokušaju, već o krivičnom djelu - teška tjelesna povreda učinjena na štetu novinarke O. L. Međutim, kako se analizom podataka i dokaza koji su pribavljeni u izviđaju koji je vođen u predmetu teškog ubistva na štetu M. K., došlo do zaključka da su izvršioci ovog krivičnog djela povezani i sa napadom na novinarku O. L., to su navedeni predmeti spojeni, tako da će Više državno tužilaštvo u Podgorici nastaviti rad u navedenim predmetima i tokom istrage”, piše u odgovorima iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare, rekao je da povezanost događaja nesporno dokazuje činjenica da su se desila “u veoma kratkom vremenskom periodu”.

“Na osnovu prikupljenih dokaza u izviđaju, došlo se do osnova sumnje da je F. B. iz Podgorice organizovao kriminalno udruženje od kojih je do sada lišeno slobode devet članova, koji su imali za cilj vršenje teških krivičnih djela protiv života i tijela i postoji osnov sumnje da su izvršili krivično djelo - teška tjelesna povreda na štetu novinarke Olivere Lakić i teško ubistvo na štetu Miodraga Kruščića”, kazao je on.

Šef Sektora kriminalističke policije tvrdi da su tog 8. maja 2018. godine, članovi Bešovićevog kriminalnog udruženja pratili Lakićevu, a zatim je ispred zgrade u kojoj stanuje teško ranili u predjelu noge.

Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević saopštio je juče da je na čelu grupe za praćenje Lakićeve bio upravo šef grupe Bešović i da je on ispalio hitac u nogu novinarke.

“Osumnjičeni i organizator ove kriminalne grupe F. B. sa pojedinim članovima svoje grupe, dana 8.5.2018. godine pratio je oštećenu Oliveru Lakić od trenutka kada je izašla iz redakcije dnevnih novina “Vijesti”, do njenog stana koji se nalazi u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, kojom prilikom je sačekao da izađe iz vozila i krene prema ulazu zgrade, kako bi joj prišao i na podmukao način iz pištolja nepoznate marke nanio tešku tjelesnu povredu u predjelu desne noge”, saopštio je Pavićević.

Prema informacijama “Vijesti”, kao članovi te kriminalne grupe označeni su i Mario Milošević, Goran Rakočević, Dejan Vukašinović, Luka Bulatović, Mijailo Stojanović, Filip Knežević, Marinko Rajković i Sanja Božović.

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Vesna Jovićević rekla je da su analizom dobijenih podataka i dokaza pribavljenih u izviđaju u predmetu ubistva Kruščića, zaključili da postoji osnov sumnje da je ista kriminalna organizacija povezana i sa napadom na Lakićevu: “Zbog čega su ta dva predmeta spojena i tim državnih tužilaca će nastaviti da radi u tim predmetima tokom istraga koje slijede protiv organizatora i pripadnika ovog kriminalnog udruženja”.

Pavićević je rekao da se i dalje preduzimanju policijsko-tužilačke radnje kako bi se utvrdilo da li je to kriminalno udruženje izvršilo još teških krivičnih djela protiv života i tijela na teritoriji Crne Gore.

Prošle godine 8. maja, Lakićeva je ranjena u nogu ispred ulaza u zgradu u kojoj živi. Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han više puta je ponovio da očekuju rezultate u toj istrazi, kao i da tapkanje u mjestu u tom slučaju može dovesti u pitanje pregovore Crne Gore sa EU.

Han je danas došao u Crnu Goru.

Bonus video: