Sad ne znaju ko je pucao na Lakićevu

Bešović tvrdi da nikada nije vidio novinarku i da nema veze sa njenim ranjavanjem
12215 pregleda 9 komentar(a)
Uviđaj nakon ranjavanja novinarke, Foto: Boris Pejović
Uviđaj nakon ranjavanja novinarke, Foto: Boris Pejović

Policija i tužilaštvo zapravo ne znaju ko je ranio Oliveru Lakić, iako su to tvrdili na konferenciji za novinare prije tri dana.

To piše u Naredbi za sprovođenje istrage Višeg državnog tužilaštva, koju potpisuje pet tužilaca.

U tekstu se podsjeća da je 8. maja 2018. godine na štetu novinarke izvršeno krivično djelo - teška tjelesna povreda, ali i konstatuje da je to počinio Filip Bešović lično ili preko jednog od članova kriminalne grupe koju je organizovao.

Načelnik podgoričke policije Milovan Pavićević prethodno je saopštio novinarima da je Bešović pucao u Lakić.

“... I krivičnog djela teška tjelesna povreda... učinjenog na štetu Olivere Lakić... koje je okrivljeni Filip Bešović izvršio sam ili preko jednog od pripadnika kriminalnog udruženja koji je koristio mobilni telefon za kriptovanu komunikaciju sa IMEI brojem... koji je oštećenu Oliveru Lakić pratio...”, piše u tužilačkoj naredbi od 20. februara.

Dok su tužioci na konferenciji za novinare sjedjeli pored njega, Pavićević je o istom slučaju izjavio:

“Nanošenje teških tjelesnih povreda u vidu prostrelne rane desne potkoljenice novinareke Olivere Lakić, izvršeno je na način što je osumnjičeni i organizator ove kriminalne grupe F.B. sa pojedinim članovima svoje grupe, dana 08.05.2018. godine pratio oštećenu Oliveru Lakić od trenutka kada je izašla iz redakcije dnevnih novina Vijesti, do njenog stana koji se nalazi u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, kojom prilikom je sačekao da izađe iz vozila i krene prema ulazu zgrade, kako bi joj prišao i na podmukao način iz pištolja nepoznate marke nanio tešku tjelesnu povredu u predjelu desne noge”.

U Naredbi za sprovođenje istrage objašnjava se da je ta grupa, osumnjičena i za ubistvo Mioraga Kruščića, otkrivena kada je pretresom stanova koje su koristili pronađeno oružje, silikonske maske, perike, lažni brkovi i brade, alat za pravljenje ekplozivnih naprava, novac, JPS trakeri...

“I Informacije vezano za izvršena krivična djela na štetu Miodraga Kruščića i Olivere Lakić”, piše, ali se ne objašnjava kakve su to informacije i kako pronađeno oružje i predmete dovode u vezu sa ta dva slučaja.

To je otprilike sve što o slučaju ranjavanja Lakićeve piše na 17 strana naredbe koju potpisuju tužioci Vesna Jovićević, Suzana Milić, Maja Jovanović, Miloš Šoškić i Tatjana Begović.

Pismo

Podgoričanin Filip Bešović saopštio je juče da nema nikakve veze sa ranjavanjem Lakićeve i da novinarku “Vijesti” nikada nije vidio.

Preko svog pravnog zastupnika, advokata Miloša Vuksanovića, on je “Vijestima” dostavio pismo Bešovića, kojeg su iz policije i tužilaštva prije tri dana označili šefom kriminalne grupe koja je, između ostalog, osumnjičena za ranjavanje Lakićeve.

Osumnjičeni je napisao da mu se život od tada pretvorio u pakao - jer predstavnici policije i tužilaštva ne govore istinu, samo da bi “rješavanjem” slučaja umirili javnost.

“Kako mi se nakon neistinitog medijskog nastupa Višeg državnog tužilaštva i policije život preko noći pretvorio u pakao, a povodom navodnog ‘rasvjetljavanja’ slučaja ranjavanja novinarke “Vijesti” Olivere Lakić, kao i drugim monstruoznim djelima koja mi se lažno stavljaju na teret, želim da izjavim da gospođu Oliveru Lakić niti znam, niti sam je ikada vidio i pred cijelom javnošću kunem se i tvrdim da sa tim događajem nemam apsolutno nikakve veze. Očigledno je da se radi o gnusnoj i tendencioznoj laži, kako bi se radi umirivanja javnosti ovaj slučaj ‘riješio’.

U ovom teškom trenutku za mene i moju porodicu, mogu samo gospođu Lakić da pozovem, ukoliko sud dozvoli, da me posjeti u prostorije zatvora, da lično i ljudski, u četiri oka čuje od mene da nisam počinio ovo gnusno krivično djelo, a moja nevinost će kroz ovaj postupak vrlo brzo biti jasna svima”, piše u Bešovićevom pismu. U propratnom pismu, njegov branilac ponovio je da je Bešoviću prilikom predočavanja navoda iz krivične prijave Višeg državnog tužilaštva - saopšteno da je isti samo organizator kriminalnog udruženja: “Te da se isti ne tereti da je direktni izvršilac bilo kojeg krivičnog djela, pa ni ovog teškog krivičnog djela na štetu uvažene koleginice Olivere Lakić”, piše u pismu Miloša Vuksanovića.

Iz Uprave policije prekjuče je “Vijestima” saopšteno da zbog nesmetanog toka istrage ne mogu da kažu na osnovu čega su utvrdili da je Bešović pratio i pucao u Lakićevu i iz kojih motiva je ta kriminalna grupa naudila novinarki.

Predstavnici policije i tužilaštva na konferenciji za novinare poručili da je ista, Bešovićeva grupa kriva i za ubistvo Miodraga Kruščića i da su ta dva slučaja povezana, ali nisu objasnili šta to znači. Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković rekao je da povezanost događaja nesporno dokazuje to što su se desila “u veoma kratkom vremenskom periodu”.

Tada su rekli da je Bešović pratio novinarku a potom pucao u nju, a da je Mario Milošević ubio Kruščića.

Odbili su da odgovore da li imaju čvrste i koje dokaze da je Bešović bio izvršilac, na osnovu čega se povezuju članovi kriminalne grupe koji stoje iza ubistva Kruščića i ranjavanja Lakićeve, šta povezuje te slučajeve...

Kao članovi te kriminalne grupe označeni su i Mario Milošević,Goran Rakočević, Dejan Vukašinović, Luka Bulatović, Mijailo Stojanović, Filip Knežević, Marinko Rajković i Sanja Božović.

Bonus video: