Suđenje za "državni udar": Carinik vidio neobičan laptop kod putnika

"Bio je neobičan laptop, malo van standarda, van gabarita. Bili su konektori koji služe za povezivanje i bile su eksterne baterije. Iz razgovora sa tim licem nisam mogao da utvrdim da li je to za njegove lične potrebe ili je profesionalna oprema"
4180 pregleda 5 komentar(a)
Suđenje za "državni udar", Foto: Printscreen
Suđenje za "državni udar", Foto: Printscreen
Ažurirano: 27.02.2019. 14:50h

Borko Šestović, vođa smjene u Upravi carina na carinskoj ispostavi Aerodrom Podgorica, svjedočio je danas u nastavku suđenja za "pokušaj terorizma" u oktobru 2016. tokom parlamentarnih izbora. On se izjašnjavao o opremi koju je zatekao kod putnika Jorana Friga.

''Dug je period prošao i radim skoro svaki dan na aerodromu i prođe milion ljudi pored mene. Shodno mojoj izjavi dosta toga sam se sjetio. Bio je neobičan laptop, malo van standarda, van gabarita. Bili su konektori koji služe za povezivanje i bile su eksterne baterije. Iz razgovora sa tim licem nisam mogao da utvrdim da li je to za njegove lične potrebe ili je profesionalna oprema. Imao sam kratak vremenski period da razgovaram sa njim i nisam imao vremena da se konsultujem sa nekim. Da bi otvorio prekršajni nalog mogao sam da dostavim činjenice do kojih nisam mogao da dođem, nisam bio siguran da li je počinio carinski prekršaj jer nisam toliko ni stručan da to zaključim, tako da sam ga pustio da produži za Beograd'', kazao je Šestović. Nakon što mu je sud pokazao fotografiju predmeta, on je dodao da liči na taj laptop, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi. Šestović je pojasnio da Frig nije pričao šta je radio u Podgorici, već da je kazao da je bio da posjeti prijatelju.

“Frig je kazao da taj laptop stalno nosi sa sobom i da mu do sada niko nije pravio problem. Taj laptop je stavio u ručni prtljag i kazao mi je, da sam htio da ga sakrijem to bih drugačije uradio'', kazao je Šestović i dodao da se ne sjeća lica, ali iz razgovora sa njim sjetio se da je to bio izraelski građanin.

Nakon što je na suđenju kao dokaz prčitan odgovor iz Bugarske, vještaka za telekomunikacije Predrag Boljević se izjašnjavao u vezi sa IP adresama provajdera.

Advokat odbrane Miroje Jovanović je kazao da se ne može iuzjasniti o primjedama dok se ne upozna sa materijalom.

“Radi se o dokumentaciji koju je tužilac predao sudu 22. 02. a kompletirana je danas. Tu ima oko 20 različitih provajdera i sa ove jedne adrese ima 33, a sa druge 34 što je skoro 70 sesija. Ovo je nemoguće provjeriti za jedan dan a kamoli postaviti pitanje, naročito imajući u vidu šta smo sve dobili u kompletu. Ovo je tužilaštvo Bugarske dalo specijalnom državnom tužilaštvu 07. aprila 2017. godine. Ovo moramo da provjerimo da li je tačno, pa tek onda da postavimo pitanja. Mi smo radili šta smo mogli u skladu sa kompletom koji smo dobili. On je došao izdiktirao šta je izdiktirao kao vještak ali mi tu cjelinu ne možemo pogledati tako kratko. Pitanje je da li će moći i do sjutra da se provjeri sve'', kazao je Jovanović.

Suđenje se nastavlja sjutra u osam časova.

Bonus video: