Policijski funkcioner istragu počeo od svog ulaza?

Kriminalna grupa osumnjičena za ubistvo Kruščića i napada na Oliveru Lakić navodno se okupljala u zgradi u kojoj živi policijski rukovodilac
23677 pregleda 12 komentar(a)
Žive na istoj adresi (ilustracija), Foto: Shutterstock
Žive na istoj adresi (ilustracija), Foto: Shutterstock

Osumnjičeni šef kriminalne grupe Filip Bešović mjesecima je boravio u stanu u istom ulazu zgrade u kojoj živi jedan od visokih policijskih funkcionera, uključenih u istragu protiv tog Podgoričanina.

Ta informacija “Vijestima” je i zvanično potvrđena iz Uprave policije, ali iz te institucije tvrde da nije riječ o takozvanom štek stanu, već o stanu koji je koristio sa djevojkom za svakodnevni boravak.

Izvori “Vijesti” iz Uprave policije, međutim, tvrde da se upravo u tom stanu mjesecima krila kriminalna grupa osumnjičena za ubistvo Miodraga Kruščića i ranjavanje novinarke “Vijesti” Olivere Lakić.

Saopštili su da taj policijski rukovodilac navodno nije znao da se u stanu ispod njega okupljaju kriminalci, dok ga na to nisu upozorili drugi stanari.

To demantuju iz Uprave policije.

Oni nisu saopštili od kada im je tačno ta informacija poznata, ali su pojasnili da je taj rukovodilac na početku istrage došao do podatka o stanu koji koristi Filip Bešović.

Iz te institucije zvanično su zamolili redakciju “Vijesti” zbog nesmetanog odvijanja daljeg toka istrage ne objavljuju ime tog policajca.

Nezvanično, kazali su da bi mu se objavljivanjem imena “nacrtala meta”.

“Povodom vaših pitanja koja ste nam uputili, a koja se odnose na saznanja policije o stanu koji je koristio F. B. (Filip Bešović), osumnjičen da je organizator kriminalne grupe koja je, kako se sumnja, izvršila krivična djela na štetu M. K. (Miodrag Kruščić) i O. L. (Olivera Lakić), obavještavamo vas sljedeće: Tačno je da je jedan od rukovodilaca u Upravi policije, na samom početku istrage, došao do podatka o stanu koji je koristio F. B. u naselju Stari aerodrom u Podgorici. U pitanju je stan koji je F. B. koristio zajedno sa svojom djevojkom za svakodnevni boravak, a ne tzv. štek stan. Taj rukovodilac je te informacije odmah podijelio sa drugim rukovodiocima Uprave policije koji su takođe sprovodili navedenu istragu i ova saznanja su bila od pomoći u procesu dokazivanja dva krivična djela počinjena na štetu M. K. i O. L”, tvrde iz Uprave policije.

Oni su negirali informacije da je u tom stanu boravio Mario Milošević, kojeg sumnjiče da je ispalio smrtonosne hice u Kruščića.

“Prema svim raspoloživim prikupljenim dokazima u policijsko - tužilačkim aktivnostima sprovedenim u toku ove istrage, osumnjičeno lice M. M. nije boravilo u pomenutom stanu koji je F. B. koristio sa svojom djevojkom, u vrijeme prije, u toku izvršenja i nakon izvršenja navedenih krivičnih djela. Zbog interesa nesmetanog odvijanja daljeg toka istrage nismo u mogućnosti da javnosti saopštimo više detalja”.

Uviđaj policije poslije napada na novinarku "Vijesti"

Uprava policije i Tužilaštvo nedavno su održali konferenciju za medije i saopštili da su rasvijetlili napad na novinarku “Vijesti” i ubistvo Kruščića.

Načelnik podgoričke policije Milovan Pavićević tada je saopštio novinarima da je Bešović pucao u Lakić, međutim, to su iz Višeg državnog tužilaštva “demantovali” dan kasnije kada je izdata Naredba za sprovođenje istrage.

U tom tužilačkom aktu podsjeća se da je 8. maja 2018. godine na štetu novinarke izvršeno krivično djelo - teška tjelesna povreda, ali i konstatuje da nisu sigurni ko je to učinio Filip Bešović lično ili preko jednog od članova kriminalne grupe koju je organizovao.

U Naredbi se objašnjava da je ta grupa, osumnjičena i za ubistvo Mioraga Kruščića, otkrivena kada je pretresom stanova koje su koristili pronađeno oružje, silikonske maske, perike, lažni brkovi i brade, alat za pravljenje ekplozivnih naprava, novac, JPS trakeri...

Predstavnici policije i tužilaštva na konferenciji za novinare tvrdili su da su ta dva slučaja povezana, ali nisu objasnili šta to znači. Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković rekao je da povezanost događaja nesporno dokazuje to što su se desila “u veoma kratkom vremenskom periodu”.

Predstavnici policije i tužilaštva na konferenciji za novinare

Tada su rekli da je Bešović pratio novinarku, a potom pucao u nju, a da je Mario Milošević ubio Kruščića. Obojica su medijima poslali pisma u kojima tvrde da nemaju veze sa ta dva krivična djela.

ao članovi Bešovićeve kriminalne grupe označeni su i bivši službenik Uprave policije Goran Rakočević, Dejan Vukašinović, Luka Bulatović, Mijailo Stojanović, Filip Knežević, Marinko Rajković i Sanja Božović.

Stan iznajmio u maju, kada je ranjena novinarka

U tužilačkoj Naredbi za sprovođenje istrage, piše da je Filip Bešović u maju 2018. godine iznajmio stan na Starom aerodromu, na istoj adresi gdje stanuje i policijski funkcioner.

Novinarka Olivera Lakić 8. maja ranjena je iz vatrenog oružja, ispred ulaza zgrade u kojoj živi.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han više puta je ponovio da očekuju rezultate u toj istrazi, kao i da tapkanje u mjestu u tom slučaju može dovesti u pitanje pregovore Crne Gore sa EU.

Konferencija policije na kojoj su saopšteni rezultati istrage održala se dva dana prije nego je Han stigao u posjetu Crnoj Gori.

Bonus video: