Alkoholizam Zmajevića čini neuračunljivim

Tako je juče nastavljeno suđenje Zmajeviću optuženom da je 30. marta 1999. kao dobrovoljac u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti
6869 pregleda 5 komentar(a)
Zvaće vještake u sud: Zmajević, Foto: Savo Prelević
Zvaće vještake u sud: Zmajević, Foto: Savo Prelević

Vještaci su ocijenili da je Vlado Zmajević bio bitno smanjeno uračunljiv zbog alkoholizma, ukoliko je učestvovao u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva za vrijeme rata između OVK-a i Vojske Jugoslavije 1999. godine.

Tako je juče nastavljeno suđenje Zmajeviću optuženom da je 30. marta 1999. kao dobrovoljac u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

U nalazu komisije vještaka medicinske struke prof. dr Stanka Milića, mr. dr Željka Golubovića i Branke Stepanović Ilić se navodi da su sposobnosti okrivljenog da shvati značaj svoga djela, kao i mogućnost da upravlja svojim postupcima bile bitno smanjene.

“Krivično djelo je psihopatološki motivisano primarno karakterološkim svojstvima okrivljenog na stepenu emocionalno nestabilne ličnosti i idisinkrazijskom reakcijom na alkohol na stepenu komplikovanog pijanstva. Primarno se radi o osobi sa karakterološkim manifestacijama ličnosti koje klinički odgovara emocionalno nestabilnom poremećaju ličnosti sa visokim kvantumom anksioznosti i impulsivnosti koja u stanju alkoholne intoksikacije generiše agresivo, nepredvidivo i nekontrolisano ponašanje”, piše u nalazu. Pojašnjava se da se taj vid duševnog poremećaja klasifikuje kao teži duševni poremećaj. “Dugogodišnja upotreba alkohola na nivou toksikomanske zavisnosti uzrokovala je pad kognitivno mnestičkih potencijala shvatanja, pamćenja i rasuđivanja blažeg stepena. U vrijeme krivičnog djela za koje se tereti, ponašanje Zmajevića odgovara stanju akutne alkoholne intoksikacije na nivou komplikovanog pijanstva, a karakteriše se naglom promjenom raspoloženja i ponašanja. Raspoloženje je izrazito razdražljivo i disforično. Ekscitacija /uzbuđenje/ nastupa u mahovima, obuzetost svijesti se pojačava, a time i razumske voljne kočnice popuštaju do te mjere da može doći do afektivnih i impulsivnih radnji koje generišu agresivno ponašanje”, navodi se u mišljenju vještaka.

Specijalni tužilac Lidija Vukčević kazala je da je neophodno da se vještaci pozovu i na glavnom pretresu razjasne nedoumice koje bi mogle da se shvate kao protivurječne.

U nalazu se, između ostalog, navodi i da u vrijeme rata Zmajević prihvata naređenja bez razmišljanja. Sudija Dragoje Jović je dodao da je drugačije prema spisima predmeta, jer je okrivljeni odbio da preda oružje.

Suđenje se nastavlja 13. marta.

Bonus video: